25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2022 08:51 | Son Güncelleme: 07.07.2022 09:03

Uzmanlardan bayram için Covid-19 uyarısı: Önlemler geri gelmeli

Son iki haftada dünya genelinde Covid-19 vaka artış oranının yüzde 30'a yükseldi. Türkiye'de ise vakalar haziran başından bu yana 8 kat arttı. Uzmanlar bayramlaşmayla beraber sayıların daha da artabileceğini konusunda uyardı
Uzmanlardan bayram için Covid-19 uyarısı: Önlemler geri gelmeli

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün 6 bölgesinden 4'ünde son haftalarda vaka artış oranlarında yükselme gözlemlendiğini söyledi. Ghebreyesus "Son iki haftada küresel alanda Covid-19 vakaları, önceki haftalara kıyasla yaklaşık yüzde 30 arttı" dedi.

Yeni vakaların çoğu Omicron varyantı

DSÖ'nün Avrupa ve Amerikalar bölgesinde yeni vakaların çoğunu Omicron varyantının alt varyantı BA.4 ve BA.5'in oluşturduğunu kaydeden Ghebreyesus, Hindistan'da ise BA.2.75 alt varyantının yaygın olduğunu vurguladı.

Test sayıları büyük oranda düştü

Ghebreyesus, Covid-19 ile mücadeleyi zorlaştıran birtakım sebepler olduğuna dikkati çekerek, "Birinci sebep test sayılarının birçok ülkede büyük oranda düşmesi. Bu sebepten ötürü Covid-19'un küresel alanda gerçek yükünü açık bir şekilde göremiyoruz. İkinci sebep ise ağız yoluyla alınan antiviral Covid-19 ilaçlarının orta ve düşük gelirli ülkelere ulaşamaması. Üçüncü sebep ise virüsün evrim geçirdikçe aşı etkililiğinin azalması" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de önlemlerin terk edilmesi etkiledi

Türkiye'de de durum farlı değim. Haziranın başında 7 bin 322 olarak kaydedilen Kovid-19 vaka sayıları, 27 Haziran-3 Temmuz haftasında yaklaşık 8 kat artışla 57 bin 113'e ulaştı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Covid-19'un yeni varyantları BA.4 ve BA.5'in vaka sayılarındaki artışın en önemli etkeni olduğunu söyledi.

"Birçok kişi maske takmıyor"

Bu varyantların kızamık kadar bulaşıcı olduğunu vurgulayan Azap, birçok kişinin zorunluluğun kaldırılmasının ardından maske takmadığına, hastanelere bile maskesiz gelenlerin olduğuna dikkati çekti.

"Pandemi bitti yaklaşımı tetikliyor"

Prof. Dr. Azap, "Şu an pandemi bitmiş gibi bir yaklaşım ve algı söz konusu, önlemler ihmal ediliyor. Oysa Dünya Sağlık Örgütünün, bilim çevrelerinin birkaç aydır ısrarla vurguladığı gibi pandemi bitmedi. Virüs evrimine devam ediyor ve Omicron varyantının alt tiplerinin neden olduğu yeni bir dalga başlamış durumda" dedi.

"Kapalı alanlarda mutlaka maske takılmalı"

Alınacak bireysel önlemlerin büyük önem taşıdığını vurgulayan Azap, "Kapalı alanlar, toplu taşıma araçlarında mutlaka maske takılmasını öneriyorum. Çok kalabalık açık alanlar da riskli olabilir, buralarda da maske takılmasa bile fiziksel mesafeye dikkat edilmeli. Hastalık belirtisi gösteren kişiler asla 'Soğuk aldım, grip, nezle oldum.' gibi düşünmemeli. Çünkü yaz aylarında nezle, soğuk algınlığı çok görülmez ve bu büyük olasılıkla Kovid-19'dur. Belirti gösterenlerin mutlaka kendini izole edip, test yaptırması gerekiyor." dedi.

Bayramda önlemler bırakılmamalı

Kurban Bayramı ziyaretlerinde de bazı tedbirlere uyulması gerektiğini belirten Azap, "Bayram ziyaretlerini mümkünse açık havada yapmak, değilse kapalı alanda maske takmak ve hiç çıkarmamak, özellikle yaşı ileri büyüklerimizin korunması için önemli. Hastalıkla ilgili en ufak belirtimiz varsa da bu ziyaretlerden kaçınmalıyız" uyarısını yaptı.

"Aşıların tamamlanması gerekiyor"

Her yeni varyantın aşıların etkisini bir miktar azalttığına dikkati çeken Azap, "Bu yeni varyantların neden olduğu ağır hastalıktan korunmak için 3 doz mRNA aşısı olunmalı. Buna tam aşılı olma diyoruz. Şu an Türkiye'de 3 doz aşı olmuş kişilerin oranı yüzde 30'un bile altında. Aşıların mutlaka tamamlanması gerekiyor." diye konuştu.