28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2023 21:55 | Son Güncelleme: 06.09.2023 22:11

Yeni Covid-19 varyantına karşı aşı geliştirdi, hisseleri düşüşe geçti

Moderna yaptığı açıklamada, klinik deneylerin ardından geliştirdikleri Covid-19 aşısının yeni varyantlara karşı etkili olduğunu duyurdu. Ancak bu açıklamanın ardından Moderna hisselerinin düşüşe geçtiği dikkat çekti
Yeni Covid-19 varyantına karşı aşı geliştirdi, hisseleri düşüşe geçti

Moderna, aşısının Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından takip edilen BA.2.86'ya karşı antikorlarda 8,7 kat artış sağladığını söyledi.

Moderna bulaşıcı hastalıklar başkanı Jacqueline Miller bir röportajda "Bunun, insanların dışarı çıkıp sonbahar takviyelerini almaya hazırlanırken duymak isteyecekleri bir haber olduğunu düşünüyoruz" dedi ve verilerin düzenleyicilere de güven vermeye yardımcı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Moderna'nın aşısı hisselerine yaramadı

Moderna hisseleri öğleden sonraki erken işlemlerde yüzde 2'den fazla düşüş gösterdi. TD Cowen analisti Tyler Van Buren, Çarşamba günkü haberlerin hisse fiyatını yükseltmesinin olası olmadığını, çünkü insanların zaten mRNA aşılarının yeni Covid-19 varyantları ortaya çıktıkça bunlara karşı etkili olmaya devam edeceğini varsaydığını söyledi.

Buren "Bu, insanların beklediği bir katalizör değildi" dedi ve Moderna'nın, hisselerin düşeceğine bahse giren Wall Street açığa satışçılarının favori hedefi olmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

Ekim ayında satışa sunulabilir

Moderna, aşısıyla ilgili yeni bulguyu düzenleyicilerle paylaştığını kaydetti. Yeniden düzenlenen aşı henüz ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanmadı, ancak bu ayın sonunda ya da Ekim ayı başında satışa sunulması bekleniyor.

Massachusetts merkezli ilaç üreticisi ve rakip Covid-19 aşı üreticileri Novavax ve Pfizer, Alman ortağı BioNTech ile birlikte XBB.1.5 alt değişkenine yönelik aşı versiyonlarını oluşturdu. Geçtiğimiz ay Moderna ve Pfizer, yeni aşılarının ilk testlerde EG.5 olarak adlandırılan bir başka yeni endişe alt değişkenine karşı etkili olduğunu açıkladı.

O zamandan beri Avrupalı düzenleyiciler Pfizer/BioNTech aşısını destekledi ve İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu Salı günü aşıyı onayladı, ancak Moderna'nın güncellenmiş aşısı hakkında henüz herhangi bir açıklama yapmadı. Bir DSÖ yetkilisine göre BA.2.86 şu anda İsviçre ve Güney Afrika'nın yanı sıra İsrail, Danimarka, ABD ve İngiltere'de tespit edildi.

Varyantın izlenmesi önemli olmakla birlikte, Reuters'e konuşan bazı uzmanlar, toplu aşılama ve daha önceki enfeksiyonlar nedeniyle dünya çapında oluşturulan bağışıklık savunması nedeniyle virüsün ciddi bir hastalık ve ölüm dalgasına neden olma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.