04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.09.2023 04:30 | Son Güncelleme: 29.09.2023 04:30

Müthiş bir atlatma haber!

Yazı işleri müdürlüğünü Süleyman Sedat’ın yaptığı Resimli Gazete, kapaktan verdiği haberle yeni Türkiye devletinin cumhuriyetle yönetileceğini duyurdu. İlk cumhurbaşkanının Gazi Mustafa Kemal Paşa olacağının da belirlendiğini ilan ederek yerli ve yabancı basında haberi veren il yayın organı oldu
Müthiş bir atlatma haber!

İzzeddin Çalışlar / [email protected]

Resimli Gazete’nin 29 Eylül tarihli sayısını alanlar, kapakta Mustafa Kemal’le birlikte son padişah Vahdettin’in de yer aldığını gördü. Son yıllarda düşman bilinen kim varsa, onların da suretleri aynı baş sayfada yer alıyordu. Hükümet yanlısı olduğu bilinen bir gazetenin neden böyle bir kapakla çıktığını anlamak için ise altındaki şu açıklamayı okumak gerekiyordu:

“Türkiyemizde hükümet şekli tayin edilmiştir: Cumhuriyet. İlk cumhurbaşkanımız da bellidir: Gazi Mustafa Kemal Paşa hazretleri. Hürriyet mücadelesinden şanlı bir zaferle çıkan milletimiz, yeni ve zinde bir hükümet şekliyle yeni tarihine başlıyor. Bu tarihin başında büyük mücahidimizi görmekten mutluyuz. Mustafa Kemal Paşa şimdiye kadar millete hakimiyetini kazandırmak için çalıştı. Memleketin içinde ve dışında Türklüğün cellatlığını üstlenen kötü başları devirdi. Gazi Paşa’nın Türk Cumhuriyeti’nin ilk başkanı olması, yaşadığımız felaketler sonrası gelen bir ödül ve istiklalimizin işaretidir. Bu resimde muhterem Gazi’yi okurlarımıza yendiği düşmanlarından oluşan bir çerçeve içinde sunmaktan şeref duyuyoruz.”