29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 06.01.2023 22:12 | Son Güncelleme: 06.01.2023 23:01

100 tahkim davası açıldı: Twitter çalışanlarına vaat edilen tazminat ödenmedi

2022 Kasım ayında Twitter'dan çıkarılan yüzlerce çalışana vaat edilen kıdem tazminatlarının ödenmediği iddia edildi. 100 çalışan adına tahkim davası açan avukat Shannon Liss-Riordan, şirketin çalışanlara hala bir kıdem sözleşmesi göndermediğini söyledi
100 tahkim davası açıldı: Twitter çalışanlarına vaat edilen tazminat ödenmedi

Twitter, 2022 yılının Kasım ayı başlarında 7 bin 500 kişilik iş gücünün yaklaşık yarısını işten çıkardığında, göreve gelen CEO Elon Musk, çıkan herkese yasal olarak gerekenden yüzde 50 daha fazla kıdem tazminatı teklif edildiğini iddia etti.

"İletişim kuramıyoruz"

İşten çıkarılan çalışanlara fiilen, resmi fesih tarihi olan 4 Ocak’a kadar iki aylık maaş ödemesi yapılırken herhangi bir kıdem ödemesini ne zaman alacaklarına dair hiçbir bilgi verilmedi. Eski bir Twitter çalışanı olan Helen-Sage Lee, Perşembe günü Forbes’a, “Hiçbir iletişim kuramadım. Kıdem, ayrılık anlaşmaları veya sonraki adımlarla ilgili olarak Twitter Genel Merkezi'nden iletişim yok” dedi. 

Başka bir eski çalışanı ise eski çalışanların sağlık sigortalarında kalmalarına izin veren federal avantaja atıfta bulunarak kendisinin de kıdem tazminatına dair hiçbir bilgi alamadığını söyledi. Musk, kıdem olarak ek bir aylık maaş alacaklarına söz vermiş olsa da bu çalışanlar, bir şirket olarak Twitter'ı Musk'ın satın almasından önce zaten ödemeyi kabul ettiği tutar göz önüne alındığında aslında çok daha fazla borçlu olduklarını söylüyorlar. Bu kıdem paketi ikramiyeleri, hisse devrini ve çalışan başına onlarca hatta yüzbinlerce doları bulabilecek diğer faydaları da içerecekti.

100 tahkim davası açıldı

Musk’ın avukatı Eric Meckly ya da Musk, konuya dair yorum taleplerine yanıt vermedi. Boston merkezli bir avukat olan Shannon Liss-Riordan, Twitter'dan bir yanıt alınamayınca Perşembe günü, eski Twitter çalışanları adına 100 tahkim davası daha açtığını duyurdu. Tahkim, genellikle bireysel işçiler yerine şirketleri destekleyen yarı yasal bir süreçtir ve birçok şirket, çalışanlarının anlaşmazlıkları mahkeme yerine orada dile getirmesini şart koşar. 

Bu yeni 100 iddia, dört davaya, Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'na yapılan üç şikayete ve kendisinin ve firmasının büyük ölçüde benzer yasal gerekçelerle halihazırda açmış olduğu önceki 100 tahkim iddiasına ekleniyor.

"Ne düşündüğünü bilmiyoruz"

Eğer eski çalışanlar kıdem sözleşmesini imzalarsa  şirkete dava açma haklarından feragat etmiş olmaları muhtemel. Liss-Riordan, "Henüz bir şey göndermemiş olmaları büyük bir sürpriz. Elon Musk'ın ne düşündüğünü bilmiyoruz” dedi. Los Angeles ve New York'taki diğer avukatlar da geçen yılın sonlarında eski çalışanlar adına benzer tahkim iddialarında bulundular.

"Vaat edilen ödeme yapılmadı"

Şu anda Los Angeles'ta eski Twitter çalışanlarını temsil eden kendi firması The Bloom Firm'in baş avukatı Lisa Bloom, e-posta yoluyla diğer müşterilerinin de benzer deneyimler yaşadığını söyledi. Bloom, "Twitter çalışanları, 4 Kasım'dan 4 Ocak'a kadar iki aylık taban maaşlarını ve yardımlarının bir kısmını aldılar. Vaat edilen üçüncü maaş ödemesi hiçbir zaman yapılmadı” ifadelerini kullandı.