20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.08.2023 11:21 | Son Güncelleme: 23.08.2023 11:38

15 yıl sonra Tayland'a dönen eski başbakan hapishanedeki ilk gecesinde hastaneye kaldırıldı

Tayland'ın darbeyle indirilen eski başbakanı Taksin Şinavatra hapishanedeki ilk gecesinde ciddi sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı
15 yıl sonra Tayland'a dönen eski başbakan hapishanedeki ilk gecesinde hastaneye kaldırıldı

Tayland'ın eski başbakanı Taksin Şinavatra sürgünden döndükten bir gün sonra sağlığına ilişkin endişeler nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Yetkililer, 74 yaşındaki Taksin'in sekiz yıllık hapis cezasını çekmek için girdiği hapishanedeki ilk gecesinde saat 01.00'de hastaneye nakledildiğini açıkladı. Ceza İnfaz Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre Taksin uykusuzluk, göğüste sıkışma hissi, yüksek tansiyon ve parmak uçlarındaki oksijen seviyesinin düşük olması gibi sorunlar yaşıyordu.

"Ekipman eksikliği hayati riske neden olabilirdi"

Yetkililerden yapılan açıklamada, "Uygun tıbbi ekipman eksikliği nedeniyle, doktor hayati risk olabileceğine inanıyordu. Bu nedenle hastanın daha iyi donanıma sahip olan Polis Hastanesine nakledilmesini kabul ettiler" denildi. Taksin, yasal suçlamalardan kaçınmak için 15 yıldan fazla bir süre kendi isteğiyle sürgünde kaldıktan sonra salı sabahı Singapur'dan Bangkok'a uçtu. Tayland'da son derece etkili bir siyasetçi olan Thaksin, 2006 yılında bir darbeyle devrildi ve siyasi amaçlı olduğunu söylediği yolsuzluk suçlamasıyla gıyabında mahkum edildi.

Taksin'in Tayland'a geri dönüşü, Pheu Thai partisinin uzun süredir düşmanı olan askeri partilerle tartışmalı bir anlaşma yaparak en popüler reformist partiyi muhalefete itmesinin ardından göreve dönmesiyle aynı zamana denk geldi. Taksin'in hapse girmekten kurtulmasını sağlayacak bir siyasi anlaşma yapmış olabileceği yönünde yaygın spekülasyonlar var. 

Taksin daha önce Bangkok tutuklu hapishanesinin tıbbi koğuşunda tutuluyor ve yakından izleniyordu. Yetkililer Taksin'i savunmasız mahkumlar kategorisinde tanımladı ve salı günü yapılan sağlık kontrolünde kalp ve akciğer sorunları, yüksek tansiyon ve omurga problemleri olduğunun tespit edildiğini söylemişti. Tayland Kraliyet Polisi'nden yapılan açıklamada, bir cezaevi doktorunun Taksin'i muayene ettiği ve acil olarak hastaneye nakledilmesi gerektiğini söyledi aktarıldı. Açıklamada Thaksin'in gece saat 1'de nakledildiği belirtildi.

Destekçileri havaalanında karşıladı

Taksin, hükümlüler için mevcut kurallar uyarınca hapishanedeki ilk gününde kraliyet affı için başvuruda bulunma hakkına sahip. Tıbbi nedenlerin daha fazla müsamaha gösterilmesi için bir gerekçe olarak gösterilmesi de mümkün. Taksin'in çoğu yaşlı seçmenlerden oluşan yüzlerce destekçisi salı günü onu karşılamak üzere havaalanına gitti. Ancak sosyal medyada birçok kişi öfke ve alaycılıkla tepki göstererek Taksin'in, yapılan siyasi anlaşmanın ardından kendi çıkarı için oylarını ve partisinin değerlerini baltalamakla suçladı.