18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.10.2022 12:37 | Son Güncelleme: 05.10.2022 16:21

2022 Nobel Kimya Ödülü'nü üç bilim insanı kazandı

2022 Nobel Kimya Ödülü üç bilim insanına verildi. Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal ve K. Barry Sharpless ödülün sahibi oldu
2022 Nobel Kimya Ödülü'nü üç bilim insanı kazandı

Nobel Komitesi, 2022 Nobel Fizik Ödülü'nü kimyanın gelişimi üzerine çalışmaları nedeniyle Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal ve K. Barry Sharpless'a biyoortogonal kimyanın gelişimi üzerine çalışmaları nedeniyle vermeye karar verdi. 

Click kimyasının ve bioortogonal kimyanın, kimya bilimini yeni bir işlevselcilik çağına taşıdığına işaret edildi. Bertozzi'nin bioortogonal reaksiyonlarının, hücrenin olağan kimyasını bozmadan meydana geldiğine, bu reaksiyonların, diğer birçok uygulamanın yanı sıra daha hedefe odaklı kanser tedavilerine katkı sağladığına dikkat çekildi. Sharpless ve Meldal'ın da kimyanın işlevsel bir formu olan click kimyasının temelini attıkları belirtildi.

Geçen yıl Nobel Fizik Ödülü'nü Benjamin List ve David W.C. MacMillan, yeni ilaçlara yönelik araştırmaları teşvik eden ve kimyanın çevre üzerindeki etkisini azaltan bir araç geliştirmeleri nedeniyle kazanmıştı.

Yarın Nobel Edebiyat Ödülü, Cuma günü Barış Ödülü ve son olarak da 10 Ekim'de Ekonomi Ödülü açıklanacak. Yaklaşık 900 bin dolar değerindeki ödüller 10 Aralık’ta sahiplerine verilecek.