04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.05.2023 13:36 | Son Güncelleme: 09.05.2023 14:07

2023 Pulitzer Ödülleri verildi: Uluslararası habercilik ödülü New York Times'ın

2023 Pulitzer Ödülleri'nin kazananları açıklandı. The Associated Press, The Washington Post, The New York Times ve The Los Angeles Times'ın her biri iki ödüle layık görüldü
Fotoğraf: James Estrin/The New York Times
Fotoğraf: James Estrin/The New York Times

2023 Pulitzer Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yılın kazananları arasında AssociatedPress, New York Times ve yazarlar Barbara Kingsolver ile Hernan Diaz yer alıyor. Associated Press, Rusya'nın Mariupol kuşatması görüntülerini de içeren Ukrayna savaşı haberleriyle kamu hizmeti ve son dakika haber fotoğrafçılığı dallarında iki Pulitzer ödülü kazandı. 

The New York Times'ın dış haberler editörü Phil Pan, haber merkezinde Pulitzer Ödülleri'nin açıklanmasının ardından düzenlenen kutlamalar sırasında Pulitzer Uluslararası Habercilik Ödülü'nü kazanan ekibi tanıttı. (Fotoğraf: James Estrin/The New York Times)

New York Times da Ukrayna'nın Bucha kasabasında Ruslar tarafından işlenen cinayetleri haberleştirdiği için uluslararası habercilik ödülüne layık görüldü. The Times ayrıca ABD Yüksek Mahkemesi'nin Roe V. Wade kürtaj hakkını bozan kararı, hükümetin sınırda çocukları ayırma politikası ve Mississippi'deki sosyal yardım harcamalarıyla ilgili haberleriyle de Pulitzer'e layık görüldü.

Washington Post'tan Caroline Kitchener, kürtaj kararının sonuçlarına ilişkin, yeni kısıtlamalar nedeniyle kürtaj olamayan ve ikiz bebek dünyaya getiren Teksaslı bir gencin hikayesi de dahil olmak üzere yazdığı haberlerle ödül kazandı. The Post'tan Eli Saslow ise makale yazarlığı dalında ödüle layık görüldü.

Los Angeles Times, ırkçı yorumlarda bulunan şehir yetkilileriyle gizlice kaydedilmiş bir konuşmayı ortaya çıkaran haberleriyle son dakika haber dalında ödül kazandı. Gazeteden Christina House, sokakta yaşayan 22 yaşındaki hamile bir kadının görüntüleriyle uzun metrajlı fotoğraf dalında ödül aldı.

Kurgu dalında iki ödül

Kurgu dalında Pulitzer ödülü iki romana verildi. Barbara Kingsolver'ın Dickens klasiği David Copperfield'ı modern bir şekilde yeniden yorumladığı Demon Copperhead ve Hernan Diaz'ın 1920'lerin New York'unda geçen yenilikçi bir zenginlik ve aldatma hikayesi olan Trust.

Beverly Gage'in FBI'ın uzun süreli lideri J. Edgar Hoover hakkında yazdığı ve büyük beğeni toplayan kitabı G-Man, biyografi dalında Pulitzer'e layık görüldü. Robert Samuels ve Toluse Olorunnipa'nın yazdığı His Name Is George Floyd: One Man's Life and the Struggle for Racial Justice (Onun Adı George Floyd: Bir Adamın Hayatı ve Irksal Adalet Mücadelesi) kurgusal olmayan eser dalında ödül kazandı. Sanaz Toossi'nin English adlı oyunu drama dalında ve Jefferson Cowie'nin Freedom's Dominion (Özgürlüğün Egemenliği) adlı kitabı da edebiyat dalında ödüle layık görüldü.