07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.05.2023 10:03 | Son Güncelleme: 04.05.2023 10:12

Donald Trump'ın New York Times'a açtığı dava reddedildi

ABD eski başkanı Donald Trump, New York Times gazetesini vergi kayıtlarını yeğenini kandırarak ele geçirmekle suçluyordu. Ancak mahkeme Trump'ın iddialarını haksız bularak davayı reddetti
Donald Trump'ın New York Times'a açtığı dava reddedildi

ABD eski başkanı Donald Trump'ın, 2021 yılında New York Times muhabirlerini vergi kayıtlarını elde etmek için komplo kurmakla suçladığı dava reddedildi. Eski başkanın ayrıca Times ve muhabirlerinin tüm avukatlık ücretlerini ve yasal masraflarını ödemesine karar verildi. Davada, gazetenin Trump'ın yeğeni Mary Trump'ı aradığı ve onu kayıtları avukatının ofisinden kaçırmaya ikna ettiği iddia edildi. 

Haberi ilk olarak The Daily Beast duyurdu. Donald Trump da yeğeni hakkında henüz karara bağlanmamış iddialarda bulunmuştu. Times'ın 2018 Pulitzer ödüllü haberleri, Mary Trump'ın verdiği bilgilere dayanarak eski başkanın kendi kendini yetiştirmiş bir milyoner olduğu iddialarına şüpheyle yaklaşmış ve ilginç vergi planları yoluyla yüz milyonlarca dolar miras aldığını ortaya koydu. Yazı dizisi ayrıca Trump'ın vergiden kaçınma geçmişini de açığa çıkardı.

"Önemli bir emsal"

New York Yüksek Mahkemesi yargıçlarından Robert Reed, Trump'ın iddialarının, gazetecilerin yasal ve olağan haber toplama faaliyetlerine izin veren anayasa hukuku açısından başarısız olduğunu söyledi.  Times'ın sözcüsü Charlie Stadtlander The Guardian'a "New York Times yargıcın bugünkü kararından memnuniyet duymaktadır. Bu karar, basının kamu için hayati önem taşıyan bilgileri elde etmek için rutin haber toplama faaliyetlerinde bulunduğunda korunduğunu teyit eden önemli bir emsaldir" diye konuştu. 

Trump'ın avukatı Alina Habba yaptığı açıklamada "Müvekkilimizin seçeneklerini değerlendireceğiz ve onun adına güçlü bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Eski başkan geçen yıl da CNN'e hakaret iddiasıyla dava açmış ve 475 milyon dolar tazminat talep etmişti. 2020'de de yeniden seçilme kampanyası da New York Times ve Washington Post gazetelerine, kendisini Rusya'nın seçimlere müdahalesiyle ilişkilendiren köşe yazıları nedeniyle dava açmıştı. Her iki gazeteye karşı açılan davalar reddedildi.