01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2024 21:03 | Son Güncelleme: 26.03.2024 23:37

5 maddede Francis Scott Key Köprüsü'nün çöktüğü kaza hakkında bilinenler

ABD'nin Maryland eyaletindeki Francis Scott Key Köprüsü, gemi çarpması sonucu çöktü. Olayı kaza olarak niteleyen ABD Başkanı Biden, kasıtlı bir eylem olmadığını söyledi. Bölgede olağanüstü hal ilan edilirken nehre düşen 8 kişiden 2'sinin kurtarıldığı, 6 kişiden ise halen haber alınamadığı açıklandı
5 maddede Francis Scott Key Köprüsü'nün çöktüğü kaza hakkında bilinenler

1- Köprü nasıl çöktü?

ABD'nin doğusundaki Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentindeki Francis Scott Key Köprüsü, Dali adlı büyük bir kargo geminin çarpması sonucu yıkıldı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, yerel saatle 01.30 civarında gemi köprünün kolonlarından birine çarptı. Çarpmanın ardından gemide yangın çıktı. Maryland Valisi Wes Moore, gemi mürettebatının kazadan önce yetkililere gemide elektrik arızası olduğunu bildirdiğini söyledi. 

Yaklaşık 2,57 kilometre uzunluğundaki köprünün bir kısmı çarpma sonucu çökerken, çarpma sırasında köprü üzerindeki birçok araç Patapsco Nehri sularına düştü. Maryland Ulaşım Müdürlüğünce yapılan açıklamada, Francis Scott Key Köprüsü'ne çıkan tüm yolların çift taraflı trafiğe kapalı olduğu bildirildi.

2- Kazada can kaybı veya yaralı var mı?

Yıkılan köprüden nehre düşen 8 kişiden 2'sinin kurtarıldığı açıklandı. Eyalet yetkilileri, geminin çarptığı sırada köprünün tadilatında çalışan işçilerden kurtarılan 2 kişinin yakın bölgedeki bir hastanede tedavi altına alındığını, bir işçinin taburcu edildiğini bildirdi. Kurtarılan 2 işçi dışında diğer 6 kişiden hala haber alınamadığı belirtildi

3- Gemi köprüye kasıtlı olarak mı çarptı?

ABD Başkanı Joe Biden, Francis Scott Key Köprüsü'nün büyük bir geminin çarpması sonucu yıkılmasını 'kaza' şeklinde niteledi ve kasıtlı bir eylem olmadığını söyledi. "Buradaki limanı ve köprüyü federal kaynaklarla yeniden inşa edeceğiz. Kongre'nin bu çabamızı desteklemesini bekliyoruz. Şu ana dek tüm emareler olayın kötü bir kaza olduğunu gösteriyor" şeklinde konuşan Biden, olayda bir kasıt olduğuna ilişkin bir bulgu bulunmadığını dile getirdi. Maryland Valisi Moore da kaza sonrası eyalette olağanüstü hal ilan ederken, olayın terör saldırısı olduğuna dair inandırıcı bir kanıt bulunmadığını belirtti.

Kaza ile ilgili soruşturma Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu (NTSB) tarafından yürütülüyor. NTSB Başkanı Jennifer Homendy, "Olaydan önce meydana gelmiş olabilecek her şeyi, geminin güvenlik geçmişini ve yapılan her türlü bakımı derinlemesine inceleyeceğiz" dedi. Geminin yolculuk veri kayıt cihazının soruşturma için 'kritik öneme sahip olacağını' söyleyen Homendy, 24 uzmandan oluşan bir ekibin denizcilik ve gemi operasyonlarını, güvenlik geçmişi kayıtlarını, gemi sahiplerini, operatörleri, şirket politikasını ve her türlü güvenlik yönetim sistemi veya programını inceleyeceklerini vurguladı. Yetkililer, Baltimore'a gelen yük gemilerinin Virginia Limanına yönlendirildiğini kaydetti.

4- Köprüye çarpan geminin özellikleri

Dali adlı kargo gemisi Baltimore'dan Colombo, Sri Lanka'ya doğru yola çıkıyordu. Gemideki iki kaptan da dahil olmak üzere 22 mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğunu açıklandı. Singapur bayraklı, 948 feet (289 metre) uzunluğundaki geminin kayıtlı sahibi Grace Ocean Pte Ltd.

5- Francis Scott Key Köprüsü hakkında bilinenler

Patapsco Nehri üzerindeki köprü 1977'de açıldı. Köprü, ABD ulusal marşının yazarı Francis Scott Key'in adını taşıyor. 56 metre yükseklikteki dört şeritli çelik köprüden günde yaklaşık 31 bin araç geçiyordu.