29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 24.04.2023 14:07 | Son Güncelleme: 24.04.2023 16:14

AB Türkiye ve 7 üye ülkeye afetlerle mücadele kapsamında 106 milyon euro verecek

Avrupa Birliği (AB) doğal afetlerle mücadele kapsamında acil tıbbi müdahale ekibi kurulması amacıyla Türkiye ve 7 AB üyesi ülkeye 106,2 milyon euro tahsis edecek. Proje, doğal veya insan kaynaklı meydana gelen büyük çaplı afetlerden etkilenen kişilere acil tıbbi desteğin artırılmasını amaçlıyor
Fotoğraf: AB Komisyonu - Arşiv
Fotoğraf: AB Komisyonu - Arşiv

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya Türkiye'nin dışında tamamı AB üyesi olan Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Lüksemburg, Portekiz ve Romanya, rescEU adı verilen afet mekanizma dahilinde acil tıbbi ekipler kurulması için 106,2 milyon euro bütçe sağlanacak.

Projeyle kurulacak 3 acil tıp ekibi cerrahi müdahale ve tıbbi tanı hizmeti verebilecek kapasitede olacak. İlave olarak 17 özel bakım ekibinden oluşan tıbbi görevliler, yoğun bakım, yanık tedavisi, hasta nakil, ileri tanı, anne ve çocuk desteği, rehabilitasyon, ruh sağlığı desteği, ortopedik tedavi, laboratuvar, oksijen ve telekomünikasyon desteği hizmetleri sunacak.

Acil tıbbi müdahale ekipleri kademeli olarak 2024 itibarıyla göreve başlamış olacak. Bu ekipler çeşitli afet senaryolarına hazırlıklı hale getirilecek. Ekipler özerk olarak görev yapabilecek ve mevcut sağlık tesislerinin acil durumlarda yetersiz kalması halinde ulusal sağlık sistemlerine destek sağlayacak.

Yeni yapı, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa Sivil Koruma Mekanizması havuzunda bulunan 15 acil tıbbi müdahale ekibine tamamlayıcı olarak oluşturulacak. Türkiye AB'nin mekanizmasına 2015'te katılmış, son olarak 6 Şubat'taki depremlerden sonra mekanizmayı harekete geçirmişti.

Kaynak: AA