26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.02.2023 18:38 | Son Güncelleme: 03.02.2023 18:55

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin gezisini erteledi

Gelecek hafta Çin'i ziyaret edecek olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, ülkede keşfedilen Çin balonu nedeniyle ziyaretini iptal ettiği açıklandı
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin gezisini erteledi

ABD'li bir yetkili yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin'e planlanan diplomatik gezisini, Biden yönetiminin ABD'nin batısında keşfedilen balon nedeniyle ertelediğini söyledi. Çin'in balonun, sivil hava gemisi olduğunu açıklamasına rağmen ABD onu bir istihbarat balonu olarak tanımladı. 

Karar, Blinken'in Pekin'e gitmek üzere Washington'dan ayrılmasından birkaç saat önce geldi ve bu durum gergin olan ABD-Çin ilişkilerine yeni bir darbe oldu. Yetkili, Blinken ve Başkan Joe Biden'ın şu anda geziye devam etmemenin en iyisi olduğuna karar verdiğini söyledi. 

Blinken'in üst düzey Çinli yetkililerle uzun zamandır beklenen toplantıları, her iki ülkede de Tayvan, insan hakları, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki iddiaları, Kuzey Kore, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı konusundaki büyük anlaşmazlıkların ortasında bazı ortak noktalar bulmanın bir yolu olarak görülüyordu.