29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.04.2023 17:38 | Son Güncelleme: 15.04.2023 17:47

ABD eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: Aday olmam için doğru zaman değil

ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 2024 seçimlerin için adaylı yarışına girmeyeceğini açıkladı. Birkaç ay önce Donald Trump'ı eleştiren Pompeo, kendisi için uygun zamanın şimdi olmadığını söyledi
ABD eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: Aday olmam için doğru zaman değil

ABD'de eski başkan Donald Trump döneminin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'a meydan okuyan Cumhuriyetçi adaylar artarken, başkanlığa talip olmak için doğru zaman olmadığını söyleyerek eski patronuna karşı 2024 Cumhuriyetçi önseçim adaylığını reddetti. Pompeo geçtiğimiz aylarda aday olmayı düşündüğünü, hatta zaman zaman Trump'ın politikalarını eleştirdiğini açıkladı. 

Bir yıl süren CIA direktörlüğünün ardından 2018-2021 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev yapan Pompeo, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada kendisinin ya da herhangi bir muhafazakâr başkanın mali açıdan Trump'tan daha sorumlu olacağını söyledi ve Trump'ı 6 trilyon dolar daha fazla borç yapmakla suçladı. Pompeo, dün yaptığı açıklamada 2024 yarışı için adaylığını açıklayan cumhuriyetçilerden hiçbirini desteklemediğini açıkladı. 

"Zamanın daha uygun olacağı pek çok fırsat var"

Pompeo, gelecekteki bir başkanlık yarışının seçeneklerinden biri olabileceğini ima ederek, "Bilin ki ben 59 yaşındayım. Başkanlık daha da gerekli hale geldikçe zamanlamanın daha uygun olabileceği daha pek çok fırsat var" dedi.  

Pompeo, yüksek profilli bir figür olmasına ve kamuoyuna aday olabileceğini söylemesine rağmen anketlerde fazla ilgi görmedi. Cuma günü aday olmamayı tercih etmeden önce RealClearPolitics anket ortalamasında altıncı sıradaydı ve anketlerde sadece yüzde 1,3 destek aldı ancak bu Senatör Tim Scott ve New Jersey'nin eski Valisi Chris Christie gibi 2024'ün diğer muhtemel adaylarının önünde olmak için yeterliydi. Trump, Florida Valisi Ron DeSantis'in yüzde 24,7'lik desteğinin çok önünde ancak DeSantis henüz bir kampanya başlatmamış olsa da ilk anketlerde yüzde 51,4'lük destekle üst üste üçüncü kez Cumhuriyetçilerin adaylar arasında favorilerden biri.