04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.04.2023 11:13 | Son Güncelleme: 12.04.2023 11:49

Trump tutuklansa bile başkanlığa aday olacağını açıkladı: Asla çekilmem

Donald Trump, Fox News'a verdiği röportajda, sus payı davasında suçlu bulunsa bile 2024 başkanlık seçimleri için yine de aday olacağını açıkladı. Trump ayrıca geçen hafta mahkemeye çıkarılmadan önce tutuklanırken mahkeme çalışanlarının ağladığını ve ondan özür dilediğini öne sürdü
Trump tutuklansa bile başkanlığa aday olacağını açıkladı: Asla çekilmem

ABD eski başkan Donald Trump, geçen haftaki tarihi duruşmasından bu yana verdiği ilk röportajda, Manhattan'daki ağır suçlamalardan hüküm giyse bile hiçbir koşulda 2024 başkanlık yarışından çekilmeyeceğine yemin etti. Trump, Fox News sunucusu Tucker Carlson'a, kendisini yarıştan çekilmeye zorlayabilecek hiçbir şey olmadığını söyledi ve "Bu benlik bir şey değil, bunu yapmazdım" dedi. 

Eski başkanın 2024 kampanyasındaki rakibi, Asa Hutchinson, bu ayın başlarında New York ceza mahkemesindeki iddianamesi nedeniyle Trump'a yarıştan çekilmesi çağrısında bulundu ve Associated Press'e kendisine yönelik suçlamaların dikkat dağıtıcı olduğunu söyledi.

"Özür dilediler"

Pazar günü yayınlanan bir ABC News/Ipsos anketi de Amerikalıların yüzde 48'inin Trump'ın kampanyasını askıya alması gerektiğine inandığını ortaya koyarken, yüzde 53'ü ise Trump'ın yasadışı bir şey yaptığını düşündüğünü söyledi. Trump bunun yerine iddianamenin kampanyasına yardımcı olacağını iddia etti ve geçen Salı günü tutuklanmasının birçok açıdan üzücü bir gün olduğunu ancak birçok açıdan da güzel bir gün olduğunu anlattı ve geçen hafta tutuklanması sırasında mahkeme çalışanlarının ağladığını ve kendisinden özür dilediğini iddia etti. 

Trump geçen hafta Manhattan Ceza Mahkemesi'nde iş kayıtlarında tahrifat yaptığı iddiasıyla 34 ağır suçtan yargılandığı davada suçsuz olduğunu kabul etti. Dava, Trump'ın eski iş bitiricisi Michael Cohen'in 2016 başkanlık kampanyasının son günlerinde porno yıldızı Stormy Daniels'a, yıllar önce Trump'la yaşadığını iddia ettiği ve Trump'ın reddettiği bir ilişkiyi kamuoyuna açıklamasını engellemek amacıyla 130 bin dolarlık bir havale göndermesi için onayladığı iddia edilen ödemeler etrafında şekilleniyor. 

Trump bu soruşturmayı, 6 Ocak'taki federal soruşturmalar ve gizli belgeleri kötüye kullanma ihtimali ile Georgia'da 2020 seçimlerinin sonuçlarını bozma çabasıyla ilgili bir ceza soruşturması gibi kendisini haksız yere hedef aldığını söylediği çok sayıda siyasi amaçlı cadı avından biri olarak eleştirdi. Trump'ın kısa süreli tutukluluğu bir medya şovuna dönüştü ve bu durumu bağış toplamak ve kampanyasına daha fazla dikkat çekmek için siyasi avantaj olarak kullanmaya çalıştı. Kampanya ofisi, mahkemeye çıkarılmasından önceki günlerde 7 milyon dolar topladığını iddia etti.

Trump Manhattan'da suçlu bulunursa, Beyaz Saray'a dönmesinin önünde herhangi bir yasal engel olmayabilir. Anayasa hüküm giymiş suçluların başkan olmasını engellemiyor ve ilk kez suç işleyen biri olarak, iş kayıtlarında tahrifat yapmak gibi düşük seviyeli bir suçtan hüküm giymesi halinde muhtemelen önemli bir hapis cezasıyla karşı karşıya kalmayacaktır.