ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Orta Doğu’daki askeri varlığını genişletme kararı aldı. Pentagon Sözcüsü Sean Parnell, bu kararın “istikrarı desteklemek, saldırgan davranışları caydırmak ve serbest ticaret akışını güvence altına almak” amacıyla alındığını belirtti.
AA'nın haberine göre Savunma Bakanı Pete Hegseth’in talimatıyla bölgeye ilave savaş uçakları sevk edilecek. Bu adımın, ABD’nin hava savunma kapasitesini güçlendirmesi bekleniyor.
Pentagon’un açıklamasında İran’a doğrudan bir atıf yapılmazken, Parnell, “İran’ın ABD çıkarlarını tehdit etmesi halinde gerekli karşılığın verileceğini” vurguladı.
Trump’tan mektup, Tahran’dan sert yanıt
ABD Başkanı Donald Trump, 7 Mart’ta İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’e hem müzakere çağrısı yapan hem de tehdit içeren bir mektup gönderdiğini açıkladı. Mektup, günler sonra Birleşik Arap Emirlikleri aracılığıyla İran’a ulaştırıldı; Tahran cevabını 27 Mart’ta Umman üzerinden iletti.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, doğrudan görüşmeye kapalı olduklarını belirtti; yalnızca nükleer meselelerde dolaylı müzakerelere açık olduklarını ifade etti. İran’ın savunma kapasitesini ise pazarlık konusu yapmayacaklarını vurguladı.
Trump, Amerikan basınına yaptığı açıklamalarda, “İran anlaşmaya varmazsa, daha önce görülmemiş şekilde bombalanabilir” ifadelerini kullandı. Hamaney ise bu tehdide karşılık, herhangi bir saldırıya güçlü yanıt verileceğini söyledi.