26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.03.2023 14:34 | Son Güncelleme: 31.03.2023 14:42

ABD tarihinde hakkında ceza davası açılan ilk eski başkan olan Trump için süreç nasıl işleyecek?

Donald Trump, Amerikan tarihinde kendisine yöneltilen bir suçlama nedeniyle hakim karşısına çıkacak ilk eski ABD Başkanı olacak. En çok merak edilen ise ne zaman teslim olacağı ve sürecin nasıl ilerleyeceği. Trump hapse girecek mi, 2024'te aday olabilir mi?
ABD tarihinde hakkında ceza davası açılan ilk eski başkan olan Trump için süreç nasıl işleyecek?

ABD eski Başkanı Donald Trump hakkında, yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'e yapılan 130 bin dolarlık "sus payı" ödemesiyle ilgili olarak ceza davası açılmasına karar verildi. Bu kararla birlikte Trump, Amerikan tarihinde hakkında ceza davası açılan ilk başkan oldu. Trump hakkında verilen karar, eski ABD liderinin mahkeme huzuruna çıkarak ifade vermesi anlamına geliyor. 

Yedi yıl önce gerçekleştiği ileri sürülen bu olay federal suç kapsamına giriyor ve Trump'ın hapis cezası alması olasılığı bulunuyor. ABD yargısı bazı durumlarda bir sanığa yöneltilen suçlamaları ilk duruşmaya kadar gizli tutmayı tercih ediyor. Trump'a yöneltilen resmi suçlamalar da benzer şekilde henüz kamuoyuna açıklanmış değil.

Yargılanma seçim sürecine denk gelebilir

Uzmanlar, herhangi bir olası davanın en az bir yıl süreceğini belirterek Trump'ın davasının 2024 başkanlık kampanyasına denk geleceğini tahmin ediyor. Yani Trump başkan adayı bir siyasetçi olarak jüri karşısına çıkabilir ve bu da ABD tarihinde yine bir ilk olur.

Soruşturmayı yürüten Manhattan Bölge Savcılığı'nın Trump'ın avukatlarıyla iletişime geçtiği ve eski ABD liderinin kendi rızasıyla mahkemeye geleceği belirtiliyor.

Suçlamaların detayı henüz netleşmemiş olsa da Amerikalı analistler bir konuda hem fikir; Trump ödemelerin gerçek doğasını gizleme suçlamasıyla kayıtları tahrif etmekten yargılanacak. Trump ise Daniels'ın iddiasını yalanlamaya devam ediyor ve Trump'ın avukatı, gerçek adı Stephanie Clifford olan Daniels'ı haraç almakla suçluyor.

Trump cezaevine girecek mi?

ABD'li birçok hukukçuya göre bu sorunun cevabı hayır. Mahkemeye kendi rızasıyla gelmesi beklenen eski ABD Başkanı'nın cezaevine gönderilmesi veya kelepçelenmesi için bir neden yok. Fakat Trump'ın yargı süreci sıradan bir yargı sürecinden farksız olacak. Bu da ilk duruşma için mahkemeye geldiği sırada Trump'ın parmak izinin alınması ve sabıka fotoğrafının çekilmesi anlamına geliyor. Yani Trump cezaevine girmese bile, ilk kez bir ABD başkanının sabıka fotoğrafının çekildiğini görme ihtimalimiz var. Ancak 2019'da değişen New York yasalarına göre, bu fotoğrafın resmi olarak yayınlanması yasak. Dava sürecinde Trump ceza alsa ve  seçilse bile kendisini suçlamalardan affetme yetkisine sahip olmayacak. Ancak yasal prosedürlerin nasıl işleyeceği konusunda hala tartışmalar devam ediyor.