27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2024 08:35 | Son Güncelleme: 24.02.2024 14:10

ABD ve AB'den Rusya’ya yeni yaptırımlar: Listede Türkiye'den 16 şirket var

ABD, Ukrayna’yı işgali ve muhalif Aleksey Navalni’nin hapishanedeki ölümü nedeniyle Rusya'ya 500'den fazla yeni yaptırım getirdi. Listede Türkiye'den 16 şirket üç ayrı kategoride yer aldı
ABD ve AB'den Rusya’ya yeni yaptırımlar: Listede Türkiye'den 16 şirket var

ABD, Ukrayna’yı işgali ve muhalif Aleksey Navalni’nin hapishanedeki ölümü nedeniyle Rusya'ya 500'den fazla yeni yaptırım getirdi. Avrupa Birliği (AB) de 200 şirket ve kişiye yönelik yaptırımlar açıkladı. Moskova bu karara daha fazla AB yetkilisinin Rusya'ya girişini yasaklayarak karşılık verdi.

Ukrayna işgalinin ikinci yıldönümü dolayısıyla ve Rus muhalif lider Aleksey Navalny'nin hapiste ölümünü takiben Rusya'daki yüzlerce kişi ve kuruluşa karşı kapsamlı yaptırımlar açıklayan Amerika Birleşik Devletleri, altı ülkede ticari faaliyetleriyle Rusya'ya yardım ettiğini belirttiği toplam 93 kuruluşu da yaptırım listesine aldı.

7 ülkeden farklı şirketler

Faaliyetleri ABD'nin ulusal ve güvenlik çıkarlarına aykırı hareket ettiği belirtilen bu şirketlerin 63'ü Rusya'da, 16'sı Türkiye'de, 8'i Çin'de, 4'ü Birleşik Arap Emirlikleri'nde, 2'si Kırgızistan'da ve birer tane de Hindistan ve Güney Kore'de bulunuyor.

Türkiye'de yaptırım listesine giren şirketler hangileri?

ABD Tİcaret Bakanlığı tarafından hazırlanan listede adı geçen Türk şirketleri, faaliyetleri açısından üç ayrı kategoride yer aldı. Buna göre:

  • Karasani Dış Ticaret Limited Şirket
  • Orel Dış Ticaret Ltd


ABD Ticaret Bakanlığı, bu iki şirketin ABD menşeli takım tezgahları, elektronik test cihazları ve elektronik test cihazları üreterek Rusya'nın sanayi sektörüne destek sağladıkları ve ekipman ve takım tezgahı yedek parçalarını gerekli lisansları olmadan Rus son kullanıcılara sattığı için eklendiğini belirtti. Bu ürünlerin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını, Rusya'nın endüstriyel üretimini geliştirerek sürdürmesini sağladığına da dikkat çekildi.

 Öte yandan ABD Ticaret Bakanlığı, aşağıda adı bulunan 11 kuruluşun, potansiyel öneme sahip ABD menşeli ürünlerin Rusya'ya tedarik edilmesi dahil Rusya'nın savaş çabalarını desteklemekten dolayı ABD dış politikasına aykırı davranışlarda bulundukları için eklendiğini belirtti.

  • Bion Group İç Ve Dış Ticaret Limited ŞirketiAlesta World Dış Ticaret Ltd
  • Azu Uluslararası Bilgi Teknolojileri Ve Dış Ticaret Limited Şirketi
  • Çözüm Yazılım Donanım Elektronik İç Ve Dıs Tic A Ş
  • CTL Dış Ticaret Limited Şirketi
  • CTM Dış Ticaret Ltd. Şti
  • Ervacan Makina Ekipmanları ve Sanayi Tedarik Ltd Şti
  • Kayı Bilişim Elektronik Enerji Madencilik Ve Danismanlik Ltd. Şti
  • Megasan Elektronik Ticaret Ve Sanayi A.Ş
  • Smart Trading Taşımacılık San Ve Tic Ltd Şti
  • Transeurope Bilişim Dış Ticaret Limited Şirketi


Bakanlık, aşağıda adı bulunan üç şirketin de ABD'nin Rusya'ya uyguladığı ihracat kontrollerini açıkça ihlal ederek ABD menşeli malları Rusya'ya gönderdikleri için eklendiğini belirtti.

Bunlar;

  • Miray Global Sanayi Ve Ticaret
  • Ramses Turizm İşletmesi Danışmanlık
  • Svista Turizm Ve Havacılık Ltd Ştd olarak listelendi.


Hafta başında Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklayan Avrupa Birliği'nin yeni yaptırımlar listesinde Türkiye'den Antalya merkezli Yıldız Çip Teknoloji Elektronik Elektrik Bilgisayar Malzemeleri Ticaret Sanayi Limited Şirketi bulunuyordu.

AB'den yeni yaptırımlar neler?

AB de, Rusya'nın silah tedarikine yardım etmekle veya Ukraynalı çocukların kaçırılmasına karışmakla suçlanan yaklaşık 200 şirket ve kişiye yönelik yaptırımlar açıkladı. Moskova Ukraynalı çocukların kaçırıldığı suçlamasını reddediyor. Yaptırım getirilenler arasında, Kuzey Kore savunma bakanı da dahil olmak üzere, Kuzey Kore silahlarının Rusya'ya nakliyesinde yer alan 10 Rus şirketi ve kişi de yer alıyor.

Rusya'dan karşılık gecikmedi

Buna yanıt olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya girişi yasaklanan AB yetkilileri ve politikacıların listesini genişlettiğini açıkladı. Açıklamada, "Avrupa Birliği, tek taraflı aldığı kısıtlayıcı tedbirlerle, Rusya üzerinde baskı kurmaya yönelik sonuçsuz kalan girişimlerini sürdürüyor" denildi. AB, savaşın başlamasından bu yana 2.000'den fazla kişiyi yaptırım listesine aldı. Yaptırımların Rusya ekonomisi üzerinde ne gibi etkiler doğuracağı belirsiz.

Biden: Putin ağır bedel ödeyecek

Biden yaptığı açıklamada, yaptırımların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "dışarıdaki saldırganlığı ve yurt içindeki baskısı nedeniyle” daha ağır bir bedel ödemesini "sağlayacağını" söyledi. Yeni yaptırımlar, Navalni’nin tutulduğu hapishanede aniden ölmesinden bir hafta sonra açıklandı. Biden, bu ölümden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sorumlu tuttu ve suçlu olduğunun "şüphe götürmediğini” söyledi.

Yaptırımlar aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci yıldönümünün hemen öncesine de rastlıyor. Biden açıklamasında, "İki yıl önce Ukrayna'yı haritadan silmeye çalıştı. Putin ölümünün ve yıkımının bedelini ödemezse, bunları yapmaya devam edecek" dedi.

ABD ve müttefikleri, savaşın başlangıcından bu yana Rusya'ya karşı, mali varlıkların bloke edilmesi, yüksek teknoloji ihracatının kısıtlanması ve Rusya'nın petrol ihracatına fiyat sınırlaması getirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi önlem uyguladı. Ancak Ukrayna için kritik önem taşıyan askeri destek ABD Kongre’sinde takılırken, Rusya yakın zamanda savaş alanında önemli kazanımlar elde etti.

Kaynaklar: Euronews, BBC