25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.01.2023 01:12 | Son Güncelleme: 31.01.2023 09:33

ABD ve Fransa Ukrayna'ya uçak desteği verecek mi?

Joe Biden ve Emmanuel Macron'dan Ukrayna'ya savaş uçağı desteği konusunda iki farklı açıklama geldi. ABD Başkanı, Kiev yönetimine F-16 desteği verilmeyeceğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı ise Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmesinin seçenek dışı olmadığını belirtti
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Maryland'deki ziyaretinin ardından Washington'a dönen  ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da bir gazetecinin "ABD, Ukrayna'ya F-16 verecek mi?" sorusuna "Hayır" yanıtını verdi. Biden, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünde Avrupa'ya bir ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine ilişkin soruyu ise "Emin değilim" şeklinde cevapladı.

ABD Başkanı Biden'ın Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümü olan 24 Şubat'ta Ukrayna'yı ziyaret edeceği iddiaları gündeme gelmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise savaşın yıl dönümü için Biden'ın henüz bir seyahat planı olmadığı bilgisini paylaşmıştı

"Hiçbir şey seçecek dışı değil"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Macron, Hollanda ziyareti kapsamında bir araya geldiği Başbakan Mark Rutte'yle ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda liderler, başta Ukrayna-Rusya Savaşı olmak üzere göç ve Avrupa'da yeşil sanayiyi destekleme konularda açıklama yaptı. Rutte ile görüşmelerinde Ukrayna meselesini ele aldıklarını ifade eden Macron, Ukrayna'yı her alanda ve gerektiği müddetçe desteklemekte kararlı olduklarını belirtti.

"Ukrayna'dan talep gelmedi"

Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmesiyle ilgili bir soru üzerine, "Hiçbir şey seçecek dışı değil" diyen Macron, tansiyonu yükseltmemesi, Rus topraklarında kullanılmaması ve Fransız ordusunun gücünü zayıflatmaması durumunda Ukrayna'ya savaş uçağı verilebileceğine işaret etti. Macron, Ukrayna'nın savaş uçakları için resmi talepte bulunması gerektiğini belirtirken, Rutte, Ukrayna'dan henüz böyle bir talebin gelmediğini kaydetti.