16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.08.2022 13:19 | Son Güncelleme: 25.08.2022 14:08

ABD'de 19'u çocuk 21 kişinin öldürüldüğü okulun polis şefi 3 ay sonra görevden alındı

ABD'nin Teksas eyaletinde 19 çocuk ve 2 öğretmenin öldürüldüğü Robb İlköğretim Okulu katliamında, saldırgana etkili şekilde karşılık vermemekle suçlann polis şefi Pete Arrendondo görevden alındı. Saldırıdan 3 ay sonra alınan karar sonrası kurbanların aileleri istifa istedi
ABD'de 19'u çocuk 21 kişinin öldürüldüğü okulun polis şefi 3 ay sonra görevden alındı

ABD'nin Teksas eyaletinin Uvalde kasabasındaki okulda 24 Mayıs'ta düzenlenen ve 19 öğrenci ile 2 öğretmenin yaşamını yitirdiği silahlı saldırıyla ilgili soruşturmada hazirandan beri izinde olan polis şefi Pete Arrendondo ilgili karar verildi. Uvalde Okul Bölgesi dün yapılan oylamayla, 24 Mayıs'taki katliamdan üç ay sonra Arrendondo'yu ihraç etti.

Soruşturmanın bitmesi beklenmedi

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Arredondo hakkında bir karar vermeden önce soruşturma sonucunun beklendiği ancak inceleme sürecinin net olmaması ve ne zaman biteceğinin bilinmemesi nedeniyle bu kararın alındığına işaret edildi.

Aileler ve toplum üyelerinin ise saldırı günü "yetersiz karar verme" sorumluluğundan dolayı Arredondo'nun istifasını istedikleri belirtildi.

Saldırı rapor başarısızlığı gösteriyor

Teksas Temsilciler Meclisi soruşturma komitesi tarafından daha önce yayımlanan raporda, silahlı saldırı sırasında emniyet güçlerinin birçok başarısızlığı ortaya konulmuştu. Raporda, "Köt niyet atfedebileceğimiz kimse yok ama sistemik başarısızlıklar ve dikkat çekici şekilde kötü karar verme tespit ettik" ifadesine yer verilmişti.

Olay yerine müdahale eden 376 polisten hiçbirinin, silahlı adamın bulunduğu dördüncü sınıfa hemen girmediği ifade edilen raporda, komitenin bunun can kayıplarına sebep olduğuna inandığı aktarılmıştı. Raporda, "İhlal sırasında hayatta kalan ve daha sonra hastaneye giderken ölen mağdurlar, kurtarılmak için 73 dakika daha beklemek zorunda kalmasalardı hayatta kalmaları olasıydı" denilmişti. Söz konusu ayrıntıların belirlenmesinden sonra Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, bu durumun kabul edilemez ve kahredici olduğunu açıklamıştı.