18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.06.2024 15:50 | Son Güncelleme: 12.06.2024 16:06

ABD'de enflasyon beklentilerin altında geldi: Altın ve Bitcoin'de hızlı yükseliş

ABD'de mayısta enflasyon aylık olarak sabit kalırken (yüzde 0), yıllık enflasyon ise yüzde 3.3 ile beklentilerin altında geldi. Verinin açıklanmasının ardından ilk anda Fed'in daha güvercin bir duruş sergileyebileceği beklentisiyle altın ve Bitcoin'de hızlı bir yükseliş kaydedildi
ABD'de enflasyon beklentilerin altında geldi: Altın ve Bitcoin'de hızlı yükseliş

ABD Çalışma Bakanlığı, Mayıs ayına ilişkin tüketici fiyat verilerini açıkladı. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tüketici fiyatları Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 arttı. Piyasa beklentisi de bir önceki ay yüzde 3,4 olan enflasyon artış hızının aynı kalacağı yönündeydi.

Aylık bazda ise tüketici fiyatları değişiklik göstermedi. Piyasalar bir önceki ay yüzde 0,3 olan artışın yüzde 0,1 artışa ineceğini öngörüyorlardı.

Çekirdek enflasyon beklentinin altında

Gıda ve enerji hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,4 olarak geldi. Analistler çekirdek enflasyonun aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,5 artış göstereceği yönünde görüş belirtmişlerdi. Ülkede enerji fiyatları aylık yüzde 2,0 azalırken, yıllık yüzde 3,7 arttı; gıda fiyatları aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 2,1 arttı. Reel ortalama haftalık kazançlar aynı ayda yüzde 0,4 artış gösterdi.

Altın fiyatları

Enflasyonun beklenenden düşük gelmesi ilk anda piyasalar tarafından Fed'in daha güvercin bir duruş sergileyebileceği yönünde yorumlandı.

Mayıs verisinin açıklanmasının hemen ardından altının ons fiyatında hızlı bir yükseliş yaşandı. Uluslararası piyasalarda ons fiyatı birkaç saniye içerisinde 2.312 dolardan 2.330 dolara çıktı. Bitcoin ise 67.795 dolardan 10 dakika içerisinde 69.440 dolara kadar yükseldi.

Gözler Fed'de

Enflasyon verisinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizi kararını nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Fed, faiz kararını saat 21.00'de açıklayacak. Fed'in faizi sabit tutacağına kesin gözüyle bakılırken, Başkan Jerome Powell'ın ekonomik gidişata ilişkin açıklamaları yakından izlenecek. Yatırımcılar, bu yıl için tahminlerde hala üç faiz indirimi olup olmadığına odaklanacak. Uzmanlar, Fed'in yıl sonuna kadar en fazla iki faiz indirimine gideceğini öngörüyor