Tufts Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan ve Filistin yanlısı eyleme katıldığı için geçen hafta ABD'de gözaltına alınarak vizesi iptal edilen Rümeysa Öztürk, eylem yapma hakkını savunarak, yılmayacağını söyledi.
Reuters'ın haberine göre avukatı vasıtasıyla basına ilettiği açıklamasında Öztürk, "Tufts Daily'de yayımlanan ve tüm insanların eşit haysiyet ve insanlığa sahip olması çağrısında bulunduğum köşe yazım nedeniyle beni hedef alma girişimleri, beni gençlerin ve çocukların haklarını savunma kararlılığımdan vazgeçiremeyecek" dedi.
Öztürk açıklamasında yazı yazmanın sistematik eşitsizlikle mücadelenin en barışçıl yollarından biri olduğunu söyledi.
Tufts Üniversitesi'nin Çocuk Çalışmaları ve İnsan Gelişimi doktora programında öğrenci olan Fulbright bursiyeri Öztürk, F-1 öğrenci vizesiyle ABD'de bulunuyordu.
Daha önce Gazze savaşında Filistinlileri destekleyen açıklamalar yapan başka yabancı öğrencilere de sınır dışı etme yaptırımlarında bulunan Trump yönetiminin sözkonusu politikaları nedeniyle Öztürk'ün davası ve gözaltı görüntüleri büyük tepkilere yol açmıştı.
Boston'daki evinin önünde bir grup sivil ajan tarafından alıkonan Rümeysa Öztürk'ün gözaltı görüntüleri sosyal medyada yayıldıktan sonra, Trump yönetiminin ABD kampüslerindeki Filistin yanlısı öğrencileri sınır dışı etme politikasının elle tutulur örneklerinden biri haline gelmişti.
Trump yönetimi, Filistin'e destek eylemleri nedeniyle üniversitelere ayrılan fonları kesme tehdidinde bulunurken, bir yandan da protestoları anti-semitik, Hamas yanlısı ve dış politika tehdidi olarak tanımlıyor.
Türkiye'nin ABD büyükelçiliği, Öztürk'ün durumunun yakından takip edildiğini ve haklarının korunması için gerekli tüm hukuki desteği sağlamaya yönelik çaba gösterdiğini açıklamıştı.
Trump yönetimi, bazı protestoların antisemitik olduğunu ve ABD'nin dış politikasını zedelediğini savunuyor.
Brown Üniversitesi'ne 510 milyon dolarlık destek durdurulabilir
ABD'de Donald Trump yönetimi "antisemitizmle mücadelede eksiklik gösterdiği" gerekçesiyle Brown Üniversitesine verilen 510 milyon dolarlık desteği durdurmayı planlıyor.
Beyaz Saray'dan ismi paylaşılmayan yetkiliye dayandırılan bilgiye göre, üniversitenin 510 milyon dolarlık federal sözleşme ve hibe destekleri durdurulabilir.
Üniversite yöneticisi Frank Doyle, kurum personeline gönderdiği bir e-postada, Trump yönetiminin destek konusundaki "rahatsız edici söylemlerinin" farkında olduklarını bildirdi.
Brown Üniversitesi, ABD Eğitim Bakanlığı tarafından "antisemitik taciz ve ayrımcılıkla ilgili" iddia edilen ihlaller nedeniyle soruşturulan 50'den fazla okuldan biri olarak biliniyor.
Columbia Üniversitesinde başlayan Filistin'e destek gösterileri, ülkede 50'den fazla diğer üniversiteye de yayılmış, gösterilerde polis, çoğu öğrenci ve fakülte görevlisi 3 bin 100'den fazla kişiyi gözaltına almıştı.
Trump yönetimi, 7 Mart'ta Columbia Üniversitesinin 400 milyon dolarlık fonunu, "antisemitizmle mücadelede eksiklik" gösterdiği gerekçesiyle iptal etmişti.