28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 17.03.2022 08:55 | Son Güncelleme: 17.03.2022 15:25

ABD'de senatörlüğe aday olan Dr. Mehmet Öz: Seçilirsem Türk vatandaşlığından çıkarım

Amerika'da Cumhuriyetçi Parti'den siyasete girmeye hazırlanan Türk asıllı kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz'ün çifte vatandaşlığı tartışma konusu oldu. Öz, seçilmesi durumunda Türk vatandaşlığından çıkacağını açıkladı
ABD'de senatörlüğe aday olan Dr. Mehmet Öz: Seçilirsem Türk vatandaşlığından çıkarım

Cumhuriyetçi Parti adayı olarak Pensilvanya'dan ABD Senatosu'na aday gösterilmesi için büyük bir kampanya yürüten Dr. Mehmet Öz, önde gelen rakiplerinden birinin ABD'ye olan bağlılığını sorgulamasının ardından seçilmesi halinde Türk vatandaşlığından çıkacağını söyledi.

"Anneme bakmak için sürdürdüm"

Öz, çarşamba günü yaptığı açıklamada "Çifte vatandaşlığım bu kampanyada dikkat dağıtıcı oldu. Hasta olan anneme bakmak için bunu sürdürdüm, ancak ailemle birkaç hafta süren görüşmelerden sonra bir sonraki ABD Pennsylvania Senatörü olarak yemin etmeden önce yalnızca ABD vatandaşı olacağım" dedi.

Vatandaşlıktan çıkma şartı yok

Salı günü, PoliticsPA adlı web sitesi Öz'ün, seçildiği taktirde gerekli güvenlik şartlarını sağlamakta zorlansa bile Türk vatandaşlığını koruyacağını söylediğini iddia etmişti. Öz’ün kampanya ekibi ise bu iddiaları reddetti. Ancak, Harrisburg'daki bir basın toplantısında gerçekleşen konuşmanın ses kayıtlarını CNN'e veremedi. ABD yasalarına göre seçilmiş Kongre üyelerinin gizli brifinglere katılmak için diğer ülkelerin vatandaşlıklarından çıkmaları gibi bir şart yok.

Rakibi çifte vatandaşlığı nedeniyle Öz'e saldırıyor

Buna karşın, eski bir risk fonu yöneticisi olan Cumhuriyetçi rakibi David McCormick, Öz'ün bir NATO üyesi olan Türkiye'deki annesine bakmak için elinde tuttuğunu söylediği çifte vatandaşlığı nedeniyle 61 yaşındaki televizyon yıldızına saldırıyor. McCormick çarşamba günü Alaska GOP Senatörü Dan Sullivan ile bir basın brifingi düzenledi ve seçilmiş bir senatörün çifte vatandaşlığı nedeniyle gizli brifinglere katılmaktan vazgeçmesinin akıl almaz olduğunu söyledi. Sullivan, bir senatörün gerekli güvenlik iznine sahip olmak için neden çifte vatandaşlığından vazgeçmesi gerektiği sorulduğunda, emin olmadığını söyledi.

"Şimdiye kadar test edilmedi"

Sullivan, "Anladığım kadarıyla ve yanılıyor olabilirim; başka bir ülkeden bir Orta Doğu ülkesinden çifte vatandaşlığın bulunması halinde, seçildikten sonra bundan vazgeçmek zorunda kalacağıdır” dedi. Sullivan “ABD politikasında böyle bir durumun şimdiye kadar test edilmediğini” söyledi.

McCormick yarışı önde götürüyor

Mart ayında yapılan son ankete göre McCormick yüzde 24 oyla Öz’ün 9 puan önünde bulunuyor. Diğer üç senato adayının destek oranları yüzde 10’un altında görünüyor. Seçmenin üçte biri de hala kararsız.