2018 yılında Xiaolang Zhang adlı Çinli bir Apple çalışanı, California’dan Pekin’e gitmek üzere havalimanına geldiğinde ABD’li ajanlar tarafından yakalandı. Apple’ın güvenlik ekibinin yetkilileri harekete geçirmesi üzerine Zhang, otonom sürüş programıyla ilgili ticari sırları çalmaktan tutuklandı. Bu olay, yapay zekada üstünlük sağlamak isteyen Çin’in ABD ile yaptığı ilk çatışmalardan biriydi. Hem ABD hem de Çin ekonomi, jeopolitika ve savaşı yeniden şekillendirme potansiyeli olan yapay zekada ustalaşmak için her türlü yöntemi kullanıyor.
Sadece ticari değil, kişisel sırları da çalacak
Yapay zeka FBI’ın korunması gereken kritik ABD teknolojileri listesinde yer alıyor. Çin'in yapay zeka yeteneklerinin zaten ileride olduğuna inanılıyor. Ancak ancak ABD istihbarat yetkilileri son zamanlarda fikri mülkiyet hırsızlığı hakkında yeni uyarılarda bulundu. FBI ve diğer kurumlar, Çin'in yalnızca ticari sırları çalmak yerine, daha önce mümkün olmayan bir ölçekte Amerikalılar hakkında veri toplamak ve depolamak için yapay zekayı kullanabileceğine inanıyor.
“Kendi teknolojimizi bize karşı kullanıyorlar”
FBI Direktörü Christopher Wray yaptığı açıklamada Çin’in yıllar içinde bir dizi önemli kişisel veri hırsızlığına karıştığını ve bilgisayar korsanlarını desteklemek için yapay zeka kullanıyor olabileceğini söyledi. Wray “Şimdi kendi teknolojimizi bize karşı kullanıyorlar ve operasyonlarını geliştirmek için yapay zeka üzerinde çalışıyorlar” dedi.
ABD'li yetkililer, Çinli istihbarat görevlilerinin Amerikalı casusları tespit edebilmek için yıllardır tıbbi kayıtları ve pasaport bilgileri dahil birçok kişisel bilgiyi çaldığına inanıyor. İstihbaraat analistlerine göre çalınan pasaport bilgileri, Çin’in ABD’li hükümet yetkililerinin seyahatlerinin izlenmesine yardımcı oluyor.
“Potansiyel bir ulusal güvenlik tehdidi”
Ulusal Güvenlik Ajansı'nın eski danışmanlarından Glenn Gerstell, "Çin, neredeyse her Amerikalı hakkında, sağlık kayıtlarından kredi kartlarına, pasaport numaralarından ebeveynlerinin ve çocuklarının ad ve adreslerine kadar uzanan bir veri tabanı oluşturmak için yapay zekayı kullanabilir. Korkunç bir ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıyayız” dedi.
Çin ise ABD’nin teknolojilerine sızma iddialarını şiddetle reddediyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, ABD'nin dünyadaki en büyük bilgisayar korsanlığı imparatorluğu ve küresel siber hırsız olduğunu söyledi. ABD, Biden hükümetindeki yetkililerin e-posta sistemlerinin hecklenmesinden Çin’i sorumlu tutuyordu.
Çip üreticileri de hedefte
Yetkililer, yapay zekanın silah haline getirilmesinden endişe duysa da, bu teknolojinin saldırıları tespit etmek ve azaltmak için de kullanılabileceğini belirtiyor. FBI’ın Amerikan teknolojilerini korumak yönündeki çabaları son yıllarda yapay zeka programlarını işleyebilecek kadar güçlü çip üreticilerini de doğrudan hedef aldı. Bu sistemler ele geçirildiği takdirde yapay zeka programları da ele geçirilmiş oluyor.