19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.12.2023 10:36 | Son Güncelleme: 25.12.2023 11:03

Çin silahların fotoğrafını çekenleri hapse atacak

Çin, gizli ekipmanların fotoğraflarının çekilmemesi konusunda uyarı yaptı. Bakanlık, çekilen görüntüler sayesinde dış güçlere teknik ilerleme ve konuşlandırma hakkında bilgi sızabileceğini açıkladı. Ekipmanların fotoğrafını çekenler 7 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir
Fujian uçak gemisi
Fujian uçak gemisi

Çin, ulusal güvenliği tehlikeye atabilecekleri gerekçesiyle hassas askeri teçhizatın fotoğraflarını çekip internette yayınlamamaları konusunda vatandaşlarını uyardı. Devlet Güvenlik Bakanlığı, bu tür ekipmanları sosyal medya hesabında yayınlayanların hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini açıkladı. Bakanlık, "Hassas askeri teçhizatın izinsiz fotoğraflanması, ulusal güvenliği ciddi şekilde tehlikeye atan bir eylemdir" dedi. Bakanlık açıklamasında görüntülerin teknik ayrıntılar ve uçak gemileri gibi askeri teçhizattaki ilerlemeleri potansiyel olarak açığa çıkarabileceği ve dış güçlerin savaş etkinliklerini analiz etmek için bu bilgileri kullanabileceği belirtildi.

7 yıla kadar hapis

Bakanlık verileri son yıllarda drone ve telefoto lens kullanarak ekipmanları gizlice fotoğraflayan kişilerin sayısının arttığını söyledi. ‘Askeriye hayranları’ olarak adlandırılan bu kişilerin ulusal askeri bilgileri yasadışı bir şekilde elde ederek takipçi kazanmak istedikleri belirtildi. Bakanlık, suçluların 7 yıla kadar hapis cezası alabileceğini açıkladı.

2021 yılında bir meraklı, Fujian uçak gemisini uzaktan fotoğrafladıktan sonra devlet sırlarını yasadışı olarak elde etmek suçundan bir yıl hapse mahkum edildi. Uçak gemisinin lansmanı Haziran 2022’de yapıldı. Devlet televizyonu CCTV'ye göre istihbarat uzmanları, çekilen fotoğrafların dış güçlerin uçak gemisindeki ilerlemeyi değerlendirmesine olanak sağlayacak ayrıntılarına ve çözünürlüğe sahip olduğunu söyledi.

Suç teşkil etmese de gözaltı var

Aynı yıl bir başka kişi, Jiaxing'deki havalimanının yakınında askeri sırları içeren fotoğraflar çektikten sonra 14 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bakanlık, devlet sırlarını içeren belge, veri, materyal ve öğeleri yasadışı bir şekilde elde eden veya bulunduran ancak ceza gerektiren bir suç teşkil etmeyen kişilerin 10 güne kadar gözaltı cezasıyla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı. Hırsızlık, casusluk veya rüşvet yoluyla devlet sırlarını elde eden ciddi suçlular yedi yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Yasaları sıkılaştırdı

Çin bu yıl casuslukla mücadele yasasını sıkılaştırdı, casusluğun tanımını genişletti ve devlet sırlarını içeren bilgilerin transferini yasakladı. Bakanlık ayrıca Çin vatandaşlarını casusluğa karşı üzerlerine düşeni yapmaya, halkın ulusal güvenliği tehlikeye atabilecek şüpheli faaliyetleri bildirebileceği kanallar ve platformlar oluşturmaya teşvik etti.