ABD, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki (UAD) 'soykırım" davasında İsrail'in yanında durduğunu açıkladı. Günlük basın brifinginde konuyu değerlendiren Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail aleyhindeki soykırım suçlamalarının temelsiz olduğunu düşündüklerini ve bu suçlamanın çok ağır bir eylem olduğunu belirtti.
İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonları sırasında sivillere zarar vermeme veya sivil kayıplarını azaltma konusunda daha hassas olması gerektiğini birçok kez dile getirdiklerini belirten Kirby, buna karşın Gazze'de bir soykırım olduğuna inanmadıklarını vurguladı. UAD yargıcının İsrail'in Gazze'deki operasyonunu durdurması gerektiği yönündeki açıklamasına atıf yaparak "ABD bu talebe uymuyor, bu durumda yönetiminiz UAD kararlarını ihlal mi ediyor?" sorusunu yanıtlayan Kirby, ABD'nin herhangi bir uluslararası hukuk ilkesini ihlal etmediğini savundu. Kirby, İsrail'in mahkemeden ceza alması halinde ABD'nin buna uygun hareket edip etmeyeceği konusunda ise henüz gerçekleşmemiş bir duruma ilişkin yorum yapmayacağını söyledi.
Rusya'ya yapılan suçlama hatırlatıldı
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel de İsrail'e açılan soykırım davasındaki iddialara katılmadıklarını belirtti. Patel, "İsrail'in soykırım yaptığı iddiaları asılsızdır. İsrail'e şiddetle saldıranlar, açıkça İsrail'in yok edilmesi ve Yahudilerin toplu katledilmesi, soykırım çağrısında bulunmaya devam ediyorlar" diye konuştu. Sözcü Yardımcısı, bunun, herhangi bir kuruluşun veya bireyin yapabileceği en iğrenç eylemlerden biri olduğunu ve böyle bir iddianın ancak büyük bir dikkatle ortaya atılması gerektiğini ifade etti. Patel, Ukrayna'daki savaşın ilk zamanlarından itibaren ABD'nin Rusya'yı soykırım yapmakla suçlamasının hatırlatılması üzerine, "Her çatışma, her durum farklıdır ve bu tür tespitlerin yapılması gerekir" demekle yetindi.
Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davası
1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin 9. maddesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmesi durumunda, sözleşmeye taraf herhangi bir devlet, ihlalci devlet aleyhine UAD'de dava açabiliyor. Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de işlediği fiillerle Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık'ta UAD'de dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti. Güney Afrika, durumun aciliyeti sebebiyle UAD'den tedbir kararına hükmetmesini talep ederken, duruşmaların tamamlanmasının ardından Divan, tarafların beyanlarını ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başlıyor. Kararın açıklanması için hakimleri bağlayan bir son tarih bulunmamakla birlikte, Divan'ın önceki yargılamalarına bakıldığında soykırım gibi aciliyet gerektiren durumlarda bu sürenin birkaç hafta olduğu görülüyor.
Kaynak: AA