28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 28.01.2023 16:26 | Son Güncelleme: 28.01.2023 16:54

ABD'li generalden hazır olun çağrısı: 2025'te Çin'le savaşabiliriz

ABD Hava Kuvvetleri'nden General Mike Minihan, ABD ile Çin arasındaki Tayvan Krizi ile ilgili şimdiye kadar ki en dramatik uyarıyı yaptı. ABD'li general "Umarım yanılıyorumdur. İçgüdülerim bana 2025'te savaşacağımızı söylüyor" diyerek askerlerinden hazır olmasını istedi
ABD'li generalden hazır olun çağrısı: 2025'te Çin'le savaşabiliriz

ABD Hava Kuvvetleri'nin önde gelen generallerinden Mike Minihan, emrindeki askerlere Çin'le yakın zamanda savaşa girebileceklerini uyarısında bulundu. 56 yaşındaki komutanın sözleri NBC News'in ele geçirdiği ve Financial Times'ın yayınladığı not ile orta çıktı.

Minihan, Washington ve Pekin'in Tayvan yüzünden iki sene sonra savaşabileceğini savundu. "Umarım yanılıyorumdur. İçgüdülerim bana 2025'te savaşacağımızı söylüyor" diyen general, Çin devlet başkanı Şi Cinping'in, Çin Komünist Partisi Genel Sekreterliği'ne ekimde üçüncü kez seçildiğini ve Ekim 2022'de savaş konseyini kurduğunu savundu.

İki ülkedeki seçimlere dikkat çekti

Tayvan'da 2024'te yapılacak başkanlık seçimlerinin Şi'ye savaş için bir neden sunacağını belirten Minihan, aynı yıl ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerinin ülkenin dikkatini dağıtacağını ve Çin liderinin bundan yararlanıp 2025'te harekete geçebileceğini iddia etti.

Hava Kuvvetleri doğruladı

56 yaşındaki general, birliklerine çağrı yaparak eğitimlerde daha agresif olunmasını da istedi. ABD Hava Kuvvetleri sözcüsü Hope Cronin bildiriyi doğruladı. Cronin, Minihan'ın emrinin ABD'nin caydırıcılık çabalarının başarısız olması halinde yaşanması muhtemel çatışmalara hazırlanmak için yapılan geçen yılki çalışmalara dayandığını belirtti.