ABD'li Senatör Chris Murphy, İsveç'in NATO üyelik başvurusunun onaylanmasının ardından bu hafta Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde iki NATO müttefikinin yararlanabileceği önemli bir ivme olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkiler, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri satın almasından, ABD'nin Suriye'de teröristlere verdiği desteğe ve çeşitli insan hakları sorunlarına kadar uzanan konular nedeniyle uzun süredir gergin.
Murphy, başkent Ankara'da Türk liderlerle yaptığı görüşmelerin ardından İstanbul'da Reuters'a verdiği röportajda, "İlişkilerde kesinlikle yeni, amaca yönelik, iyi bir duygu olduğunu görüyoruz ve dünkü tüm görüşmelerimizde bunu çok fazla hissettik" dedi.
İsveç'in NATO üyeliğini 20 ay sonra onaylamasının ardından ABD'de geçen hafta Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını onayladı. Murphy ve Senatör Jeanne Shaheen, Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelerek Türkiye'nin bu konudaki desteğinden dolayı teşekkürlerini ifade etti ve bundan sonra neler yapılacağını görüştü. "Bunun ABD-Türkiye ortaklığı için önemli bir ivme anı olduğunu düşünüyorum" diyen Murphy, iniş çıkışları olan karmaşık bir ittifakta yararlanmaya çalışabilecekleri birçok konu olduğunu söyledi.
"Yaptırım konusunda daha yakın çalışmaya ihtiyaç var"
Murphy, görüşmelerde Rusya ve Ukrayna'nın gündemin üst sıralarında yer aldığını, özellikle de "Türkiye'nin Rusya'nın ABD yaptırımlarını aşabileceği bir yer olmaya devam etmemesini sağlamak için" daha yakın çalışma ihtiyacının olduğunu söyledi. Reuters pazartesi günü özel kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD'nin Rusya ile iş yapan finans şirketlerine yaptırım uygulama tehdidinin Türk-Rus ticaretini yavaşlattığını yazdı.
Murphy, "Ortaklığın arttırılmasına yönelik çok sayıda destek duyduk. İsveç'teki oylama ve F-16 kararının ABD yaptırımlarının uygulanmasına yardımcı olma konusunda birlikte daha yakın çalışmamızı kolaylaştıracağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Yaptırımların koordinasyonu konusundaki çalışmaları resmileştirmek için bazı potansiyel yeni yolları görüştüklerini söyledi. Murphy, Washington'un 2020 yılında Türkiye'nin savunma sanayisine yaptırım uygulamasına neden olan Türkiye'nin Rus S-400 sistemlerini satın alması konusunda da ileriye dönük bir yol bulma potansiyeli olduğunu da belirtti.