20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 09.11.2022 12:08 | Son Güncelleme: 09.11.2022 13:24

ABD'nin Tennessee eyaletinde kölelik kaldırıldı

ABD'deki ara seçimlerde halk Tennessee eyaletindeki köleliğin kalkması için oylarını kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre oyların yüzde 79.54'ü ile kabul edildi ve kölelik eyaletten tamamen kalkmış oldu
ABD'nin Tennessee eyaletinde kölelik kaldırıldı

Salı günü ABD'de başlayan ara seçimlerde Tennessee eyaletinde kölelik tamamen yasaklandı. Seçmenin yaklaşık yüzde 80’i köleliğin tamamen kaldırılması yönünde oy kullanırken yüzde 20’lik kısım bunun tersi yönünde oy kullandı. Böylece seçmenler, kölelik ve zorunlu hizmetin suçtan hüküm giyenler için ceza biçimi olarak kullanılmasına izin veren ifadeyi kaldıran oylamayı gerçekleştirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre oyların yüzde 79.54'ü ile kabul edildi.

Tennessee Anayasası Madde I, Bölüm 33'te değişiklik yaparak usulüne uygun olarak suçtan hüküm giymiş bir kişinin cezalandırılması dışında bu eyalette kölelik ve gönülsüz kulluk sonsuza kadar yasaktır hükmünü getirdi. Yeni değişiklik, bu cezalara izin veren dili ortadan kaldırıyor. Eyaletteki seçmenlere gönderilmeden önce Tennessee milletvekillerinin çoğunluğu öneriyi destekledi ancak altı milletvekili karşı oy kullandı. Cumhuriyetçi Eyalet Senatörü Frank Niceley, Tennessee Genel Kurulu'nun 2021 yılındaki bir toplantısında "Ben avukat değilim ve seçmenlerimin çoğu da avukat değil. Bu değişikliği onların anlayacağı kelimelerle açıklayamam. Bu yüzden sanırım bu tasarıya hayır oyu vereceğim" dedi.

ABD Anayasası'nın 13. Değişikliği 1865 yılında köleliği kaldırdı ancak suçlara ceza olarak gönülsüz köleliğin uygulanmasına izin veren benzer bir dil içeriyor. Eyalet Senatörü Raumesh Akbari geçen yıl Fox Nashville'e verdiği bir röportajda eyalet anayasasında yapılacak değişikliğin bu boşluğu kapatacağını söyledi. İki partili bir grup yasa koyucu, seçmenleri oy pusulası önlemini kabul etmeye çağıran kampanya destekledi. Demokrat Eyalet Temsilcisi Joe Townes, Cumhuriyetçi Temsilci Jeremy Faison ile birlikte hazırladıkları iki partili kampanya reklamında "Kelimeler önemlidir ve anayasada hala köleliğin bir benzeri var" ifadelerini kullandı.