26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.04.2022 23:17 | Son Güncelleme: 05.04.2022 16:39

Abramovich'in 1 milyar dolarlık süper yat filosu deşifre oldu

Financial Times'ın araştırması, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle İngiltere ve AB'nin yaptırımlar listesine aldığı Rus oligark Roman Abramovich'in 1 milyar dolarlık yat filosunu ortaya çıkardı
Abramovich'in 1 milyar dolarlık süper yat filosu deşifre oldu

Financial Times'ın (FT) Roman Abramovich'in varlıklarına ilişkin yaptığı araştırma; Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Vladimir Putin ile yakın ilişkisi nedeniyle İngiltere ve AB tarafından yaptırımlar listesine alınan Rus oligarkın serveti üzerindeki sır perdesini kaldırdı.

Antigua'da demirli 2 gizli yat

Son olarak İstanbul'da gerçekleşen barış müzakerelerinde görülen Abramovich, 474 milyon dolarlık Solaris ve 437 milyon dolarlık Eclipse isimli yatlarını, yaptırımlardan kaçırarak Türkiye'ye getirdi. Ancak Abramovich'in gizli mülklerini araştıran FT, Antigua'da demirleyen 38 milyon dolar değerindeki Halo ve 20 milyon dolarlık Garçon isimli 2 süper yatın da Rus Oligark'a ait olduğunu ortaya çıkardı.

Hükümetin bilgisi yok

Antiguan hükümetinin bugüne kadar adaya demirleyen teknelerin mülkiyetinden habersiz olması, İngiltere ve AB makamlarının yaptırımları uygularken karşılaştığı zorluğun boyutunu gösterdi. Şu an Karayip Denizi'nin doğusundaki bir ada olan Antigua'da bulunan toplamda 58 milyon dolar değerindeki yatlara hükümet tarafından el konulması bekleniyor.

Hepsini tespit etmek çok zor

İngiliz düşünce kuruluşu Kraliyet Birleşik Hizmetleri’nden uzman Tom Keatinge, Rus oligarklara yaptırım uygulayan hükümetlerin bu isimlerin malvarlıklarını tespit etmek için tüm dünyada araştırma yapması gerektiğine ve bunun çok zor olduğuna dikkat çekti.

Resmi talep gerekiyor

Antigua'nın ABD büyükelçisi Ronald Sanders ise ülkenin İngiliz hükümetinden resmi bir talep alması halinde iki gemiyi alıkoymaya ve el koymaya hazır olduğunu söyledi. Sanders, Reuters'e verdiği demeçte, "Gemileri ele geçirmemizin tek yolu, karşılıklı adli yardım anlaşması talebinde bulunan İngilizlerin, aradıkları kişinin suç işlediği için bu kişi olduğunu kanıtlamaları" dedi.

"Tüm malların tespit edilmesi zor"

Abramovich'in yatlarıyla ilgili bilgi sahibi bir kişi ise, Rus iş insanının Sussurro isimli bir yatı daha olabileceğini söyledi. Daha önce Abramoviç'in 1998'de aldığı 11 milyon dolar değerindeki Sussurro'yu boşanma tazminatı olarak eski eşine verdiği biliniyordu. Yatın bulunduğu Fransa'daki La Ciotat limanında geçen ay yaptırım listesindeki bir başka Rus oligark olan İgor Seçin'in 116 milyon dolarlık süper yatına Fransa hükümeti tarafından el konmuştu.