29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 28.07.2022 09:21 | Son Güncelleme: 28.07.2022 09:34

Adalet Bakanlığı inceleme başlattı: Donald Trump seçim sonuçlarına müdahale etti mi?

Adalet Bakanlığı'nın, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın 2020’de kaybettiği seçiminin sonuçlarına müdahale etmeye çalıştığı iddialarını incelediğini iddia edildi
Adalet Bakanlığı inceleme başlattı: Donald Trump seçim sonuçlarına müdahale etti mi?

New York Post'un bu ay yayınlandığı haber sonrası; ABD eski Başkanı Donald Trump'ın 2024'de düzenlenecek olan başkanlık seçimlerine aday olacağı kulislerde tartışmalar devam ediyor. Erken adaylık tartışmaları sürerken Trump'ın üzerindeki baskıyla ilgili bir iddia da Washington Post gazetesinden geldi. Başkentin en büyük ve en eski gazetesi; Amerikan Adalet Bakanlığı'nın, Trump’ın seçim sonuçlarına müdahalesi olup olmadığı araştırdığını yazdı.

Yakın çevresi ile görüşmeleri inceliyorlar

Savcıların; Kongre saldırısı öncesi Trump'ın yakın çevresi ile aralarındaki görüşmeleri incelediği hatta görgü tanıklarıyla konuştuğu öne sürüldü. Soruşturma kapmasında eski Başkan Yardımcısı Mike Pence'e bağlı olarak çalışan personelin de incelindiği iddia edildib

Çok ciddi anayasal ve siyasi sonuçları olabilir

BBC'nin haberine göre; ABD Adalet Bakanlığı şimdiye kadar Trump’ın seçim sonuçlarındaki rolüyle ilgili herhangi bir işlem başlatacağına işaret vermedi. Washington Post'un haberi de Trump’a karşı cezai işlem başlatılacağını anlamına gelmiyor. Ancak uzmanlar, federal savcıların Trump'a suçlamada bulunmasının çok ciddi sonuçları olabileceğini söylüyor.

ABD tarihinin en büyük soruşturması

NBC News’a konuşan Başsavcı Merrick Garland, federal savcıların, “yetkinin bir yönetimden diğerine barışçıl şekilde devredilmesine müdahale eden herkes hakkında hukuki işlem başlatacağını” söyledi. Garland, 6 Ocak'ta yaşananlarla ilgili soruşturmanın, ABD Adalet Bakanlığı'nın tarihindeki en büyük soruşturma olduğunu da ekledi.

Kongre baskını soruşturması (Olayın geçmişi)

ABD'de 6 Ocak 2021'de gerçekleşen Kongre baskınını soruşturan Temsilciler Meclisi özel komitesi, Kongre baskınının olduğu esnada dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın 2,5 saat boyunca yemek odasında Fox News izlediğini duyurdu.

6 Ocak Soruşturma Komitesi, bugün Kongre baskınının yaşandığı gün Trump'ın Beyaz Saray'da geçirdiği 187 dakikayı mercek altına aldı. Temsilciler Meclisindeki oturumda Trump döneminde Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı olarak görev alan Matthew Pottinger ve eski Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews ifade verdi.

Komite üyelerinden Elaine Luria, yaptıkları birçok görüşmeye dayanarak Trump'ın Kongre baskınının yaşandığı dakikalarda Beyaz Saray'daki hareketlerini derlediklerini belirterek, "Trump o gün Beyaz Saray önündeki konuşmasını bitirdikten 15 dakika sonra, Kongrenin etrafının sarıldığını ve saldırı altında olduğunu biliyordu" ifadesini kullandı.

Luria, Trump'ın baskın anlarında yaklaşık 2,5 saat boyunca Beyaz Saray yemek odasına kendisini kapadığını ve Fox News'i izlediğini belirtirken, o dakikalarda kendisinin fotoğrafını çekmek isteyen resmi fotoğrafçıyı da reddettiğini kaydetti.

Uyarıları dinlemedi

Trump'ın baskın anlarında danışmanları tarafından şiddeti kınama konusunda uyarıldığını belirten Luria, "Neredeyse herkes, Trump'ı şiddeti kesin bir dille kınaması konusunda uyardı. Ancak eski başkan insanların yalvardığı şeyi yapmamayı tercih etti" dedi.

Ayrıca oturumda konuşan eski Beyaz Saray Avukatı Pat Cipillone, Trump'tan Kongredeki şiddeti kınayan bir açıklama yayımlamasını istediğini ancak Trump'ın bunu reddettiğini belirtti. Cipillone, Trump'ın danışmanlığını da yapan kızı Ivanka Trump'ın da kendisiyle aynı fikirde olduğunu ancak Trump'ın bu uyarıları dinlemediğini söyledi.

Güvenlik yetkilileri ile iletişime geçmedi

Luria, adının açıklanmasını istemeyen bir Beyaz Saray güvenlik yetkilisinin Trump'ın protestoculara Kongreye yürüyüşlerinde liderlik etmek istediğini söylediğini aktararak, güvenlik endişeleri nedeniyle buna izin verilmediğini dile getirdi.

Trump'ın baskın anlarında hiçbir güvenlik birimiyle irtibata geçmediğini söyleyen Luria, "Birçok üst düzey güvenlik gücünden ve askeri yetkiliden teyit ettiğimiz kadarıyla, Başkan Yardımcısı Mike Pence'in ofisi ya da Washington DC yetkillieri, hiçbiri Trump ile o gün konuşmamış. Bu konuda kimse aranmamış. Trump kimseye yardım teklif etmemiş" diye konuştu.

"Seçim bitti" demeyi reddettiği ortaya çıktı

Öte yandan komite, Trump'ın baskın günü kaydedilen ancak daha önce hiçbir yerde yayımlanmayan bir videosunu da servis etti. Söz konusu videoda Trump'ın kendisine hazırlanan metinde "seçim bitti" ifadesini okumayı reddettiği, bunun yerine "Kongre seçim sonuçlarını onayladı" demek istediği görüldü. Ayrıca videoda Trump'ın kızı Ivanka Trump'ın da babasına yardımcı olduğu ortaya kondu.