29 Ekim 2026, Perşembe
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 29.10.2026 14:24 | Son Güncelleme: 29.10.2026 14:50

AFP: Türkiye Libya'nın doğusunu ve batısını birleştirmek için devrede

Ankara’da Türkiye’nin arabuluculuğunda Libya’nın doğusu ve batısındaki yönetimlerin askeri yetkilileri ve diplomatları bir araya geldi. Görüşmelerde öncelik, bölünmüş askeri birliklerin tek çatı altında birleştirilmesi
AFP: Türkiye Libya'nın doğusunu ve batısını birleştirmek için devrede

Ankara’da Libya’nın doğusu ve batısındaki yönetimlerden askeri yetkililerin ve diplomatların katılımıyla görüşmeler gerçekleştirildi.

AFP'nin haberine göre görüşmelerde öncelikle askeri birliklerin birleştirilmesine odaklanılırken, siyasi birliğin daha sonraki aşamada ele alınması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Libya’nın doğusu ile batısındaki yönetimlerin yeniden birleştirilmesi için koşulların olgunlaştığını belirterek yakında “çok iyi haberler” duyulabileceğini söyledi.

Görüşmelerde öncelik askeri birliklerin birleştirilmesi

AFP'ye konuşan bir Türk yetkili görüşmelerde şu ana kadar öncelikle askeri birliklerin birleştirilmesi konusuna odaklanıldığını, siyasi birliğin ise daha sonraki bir aşamada ele alınmasının beklendiğini söyledi.

Kaynağa göre Ankara’da gerçekleştirilen görüşmelere Libya’nın doğusundaki ve batısındaki yönetimlerden askeri yetkililerin yanı sıra diplomatlar da katıldı. Kaynak, Türkiye’nin iki taraf arasında arabuluculuk yaptığını belirtti.

Türkiye, Libya’nın iki tarafıyla da ilişkilerini sürdürüyor

2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana istikrarsızlıkla mücadele eden Libya, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus merkezli hükümet ile askeri komutan Halife Hafter’in desteklediği doğudaki rakip yönetim arasında bölünmüş durumda.

Türkiye, Libya’daki çatışmaların yaşandığı yıllar boyunca Trablus merkezli hükümete güçlü destek verdi.

Uzun süren düşmanlık döneminin ardından son yıllarda Türkiye ile doğudaki yetkililer arasındaki ilişkiler de önemli ölçüde iyileşti.

Ankara, Libya’da faaliyet gösteren ve ülkenin her iki tarafıyla da ilişkilerini sürdüren az sayıdaki ülkeden biri.

Fidan: Doğu ile batının yeniden birleşmesi için koşullar olgunlaştı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, cuma günü yaptığı açıklamada, Libya’nın doğusundaki ve batısındaki rakip yönetimlerin yeniden birleştirilmesinin zamanının geldiğini söyledi. Fidan, İstanbul’da üst düzey Avrupalı diplomatlar ile bölgesel güçlerin katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yapmasının ardından yaptığı açıklamada, yakında bir duyuru yapılabileceğine işaret etti.

Fidan, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Artık doğu ile batının yeniden birleşmesini kalıcı biçimde güvence altına almak için koşulların olgunlaştığı bir aşamaya geldik” sözlerini kullandı.

Fidan, “Ulusal birliğin en önemli dayanaklarından biri, şu anda iki tarafın ayrı ayrı kontrolünde bulunan askeri birliklerin tek bir çatı altında nasıl bir araya getirileceğidir” ifadelerini kullandı.

Fidan, “Allah’ın izniyle, yakında Türkiye’den bu konuda çok iyi haberler duyacaksınız” diye konuştu.

Libya-Türkiye arasındaki deniz yetki mutabakatı

Geçen hafta Libya’nın doğusunda bulunan parlamento, ilk imzalandığı dönemde reddettiği Türkiye ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmayı yıllar sonra onayladı.

Oylama, Washington ve Birleşmiş Milletler’in de petrol zengini ülkenin yeniden birleştirilmesi için girişimlerini yoğunlaştırdığı bir dönemde gerçekleştirildi.

Anlaşma, Yunanistan’ın yanı sıra Mısır’ın da tepkisini çekti. Kahire yönetimi, anlaşmanın Mısır’ın Akdeniz’deki haklarını ihlal ettiğini savundu.

Kaynak: Gazete Oksijen