18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2023 10:10 | Son Güncelleme: 26.08.2023 10:18

Aleksandr Lukaşenko: Wagner Belarus’ta yaşamaya devam edecek

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Prigojin'in ölümü sonrası Rus paralı asker grubu Wagner üyelerinin ülkesinde kalmaya devam edeceğini söyledi
Aleksandr Lukaşenko: Wagner Belarus’ta yaşamaya devam edecek

Yevgeni Prigojin'in ölümü sonrası Rus paralı savaşçı grubu Wagner'de liderlik boşluğunun derinleşebileceği ve istikrarsızlık yaşanabileceği tartışmaları devam ederken Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'dan önemli bir açıklama geldi. 68 yaşındaki lider Wagner üyelerinin ülkesinde kalmaya devam edeceğini söyledi.

Paralı asker grubunu kuran liderliğin hedefleri doğrultusunda Wagner’in ana kadrosunun görevi sürdürmeye devam edeceği mesajını veren Lukaşenko, askerlerinin ne kadar süre ülkesinde kalacağı ve bundan sonraki hedefleri hakkında bilgi vermekte kaçındı.

The Economist geçtiğimiz ay yaptığı analizde Prigojin ve Wagner Grubu adlı paralı askerlerinin Rusya'da kısa süren isyanından en kârlı çıkan isim Belarus’un entrikacı diktatörü Aleksandr Lukaşenko olduğuna dikkat çekti. Haftalık haber dergisi bundan üç yıl önce hileyle kazandığı seçimlerden sonra bir halk ayaklanmasından Vladimir Putin'in polis desteği vaadi sayesinde kurtulan Aleksandr Lukaşenko'nun bu sefer de Putin ve Prigojin arasında arabuluculuk yapmasıyla gücünü geri kazandığını yazdı. 

Ağustos başında Wagner savaşçılarına Rusya'daki isyanında kendisinin güvenlik garantisi vererek olası bir iç çatışmayı önlediğini anlatan Lukaşenko, bu savaşçıların deneyimli olduğunu ve şimdi ücretsiz olarak deneyimlerini Belarus askerlerine aktardığını ifade ettmişti.