Almanya'da yapılan anketlere göre yaklaşık yüzde 21'lik oy oranıyla ülkede ikinci parti konumunda bulunan AfD, gelecek yıl haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesi Magdeburg kentinde toplandı. AfD eş başkanlarından Alice Weidel, toplantıda daha önce AB'yi tamamen reddeden görüşü savunan parti yöneticileriyle yapılan müzakereler sonucu, partisinin yeni program olarak ana vatanlardan oluşan bir Avrupa, egemen, demokratik devletlerden oluşan bir Avrupa topluluğu fikrini desteklediğini belirtti.
Toplantıda, partinin gelecek yıl yapılacak AP seçimleri için hazırladığı 35 kişilik adaylık listesi de kesinleştirildi. Parti toplantısında yapılan konuşmalarda, ağırlıklı olarak AB'nin göç ve iklim politikası da dahil olmak üzere tüm önemli alanlarda tamamen başarısız olduğu belirtilerek, Avrupa para birimi eurodan bir an önce vazgeçilmesi gerektiği görüşü vurgulandı.
Konuşmalarda muhalefette olan eski Şansölye Angela Merkel'in Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ile işbirliği fikrine de karşı çıkıldı. AfD eş başkanlarından Tino Chrupalla, daha önce yaptığı bir konuşmada, partisi AfD'nin CDU ile arasındaki güvenlik duvarını kaldırıp bazı konularda işbirliği yapmasını savunmuştu.
"afD'nin yükselişi Avrupa'nın istikrarı için tehdittir"
Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurence Boone, Fransız LCI televizyonuna yaptığı açıklamada, "AfD, Ukrayna'ya sırtını dönerek Avrupa Parlamentosu'ndaki oylarıyla alternatif çözümler sunmak yerine Avrupa'yı yıpratma politikası güdüyor" ifadesini kullandı. "AfD'nin Rusya yanlısı bir pozisyonunun bulunduğunun herkesçe bilindiği" yorumunu yapan Boone, bu durumun endişe verici olduğunu söyledi.
Boone, "Bu partinin yükselişi Avrupa'nın istikrarı için tehdittir" dedi. "Bence AfD'ye gerçekten kulak vermemiz gerekiyor çünkü aşırı sağ partilerin AB'yi hedef alan söylemlerinin maskesiz yüzünü yansıtıyor" değerlendirmesinde bulunan Fransız Bakan, AfD'nin Avrupa aşırı sağının en radikal hali olduğunu dile getirdi.
Kıtadaki aşırı sağ partilerin istedikleri gibi olmadığı gerekçesiyle Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılarak Birliği yıkma konusunda açık olduklarını vurgulayan Boone, bu kesimin kuracaklarını söyledikleri yeni bir birliği nasıl oluşturdukları konusunda ise net politikaya sahip olmadığını belirtti. Boone, AB'nin bir dayanışma oluşumu, Fransa ile Yunanistan yangınlarının yanı sıra Slovenya'daki sellerde gösterilen dayanışmanın da bunun kanıtı olduğunu kaydetti. AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına karşı duran Alman AfD'ye, Fransa'da aşırı sağ parti Ulusal Birlik (RN) destek veriyor. AfD ve RN, AB'nin göçmen konusu başta olmak üzere birçok konudaki politikalarını başarısız bulmasına ve Birliğin görevini ifa edemediğine yönelik eleştirileriyle biliniyor.
Kaynak: AA