14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.04.2023 13:28 | Son Güncelleme: 27.04.2023 14:53

Alman medyası yazdı: Ukrayna'nın Putin'e suikast girişimi başarısız oldu

Alman medyasının iddiasına göre Ukrayna, Rusya lideri Vladimir Putin'in Moskova yakınlarında ziyaret edeceği sanayi bölgesinin sadece birkaç kilometre uzağına düşen patlayıcı yüklü insansız hava aracıyla Putin'e suikast girişiminde bulundu
Alman medyası yazdı: Ukrayna'nın Putin'e suikast girişimi başarısız oldu

Ukraynalı gizli servis ajanlarının Vladimir Putin'e patlayıcı yüklü bir drone ile suikast düzenlemeye çalıştıkları ancak İHA'nın hedeflerine birkaç kilometre kala düşmesi üzerine gizli görevlerinin başarısız olduğu iddia edildi. Alman Bild gazetesi, Ukrayna güçlerinin 17 kilogram patlayıcı yüklü UJ-22 insansız hava aracını, Putin'in ziyaret edeceği Moskova yakınlarında yeni inşa edilen bir sanayi sitesine ulaşmak amacıyla Pazar günü Ukrayna'dan fırlattığını öne sürdü. 

17 kilo patlayıcıyla doluydu

Ancak Bild, Ukraynalı aktivist Yuriy Romanenko'nun bir tweet'ine atıfta bulunarak, ölümcül insansız hava aracının Putin'e suikast düzenlemek üzere Rudnevo sanayi bölgesine ulaşmadan önce, bölgeden sadece birkaç kilometre uzakta düştüğünü yazdı. Kiev'in istihbarat servisleriyle yakın bağları olduğunu iddia eden Romanenko, Ukraynalı gizli servis ajanlarının Putin'in sanayi bölgesine yapacağı gezi hakkında bilgi aldıklarını ve ölümcül insansız hava aracını başkana suikast düzenlemek amacıyla fırlatmaya karar verdiklerini belirtti. İddiaya göre Rudnevo sanayi bölgesinin 19 km doğusundaki Voroskogo köyüne düşen 17 kilogram C4 plastik patlayıcı ile dolu UJ-22 insansız hava aracının suikast planının bir parçası olarak Ukrayna güçleri tarafından fırlatıldı. 

Romanenko bir tweet'inde, "Herkes Moskova'ya uçan ama patlamayan insansız hava aracıyla ilgili haberleri gördü mü? Yani bu İHA'nın uçmasının bir nedeni vardı. Geçen hafta istihbarat görevlilerimiz Putin'in Rudnevo'daki sanayi parkına yapacağı gezi hakkında bilgi aldı. Bunun üzerine kamikaze insansız hava aracımız havalandı ve Rusya Federasyonu'nun tüm hava savunma sistemlerini aşarak sanayi bölgesine yakın bir yere düştü" ifadelerini kullandı. 

Sosyal medyada görüntüleri yayıldı

Pazar günü Vorokogo köyü yakınlarında bir UJ-22 insansız hava aracı düşmüş, Telegram gibi sosyal medya sitelerinde yayınlanan görüntüler Moskova yakınlarındaki bir ormanda imha edilen İHA'yı göstermişti. İHA, ABD ordusu tarafından sıklıkla kullanılan 17 kilogram ağırlığında 30 adet C4 plastik patlayıcı bloğu ile yüklüydü. Sosyal medyada yayınlanan videoda Rudnevo sanayi parkının önündeki çimenlerin sprey boyayla yeşile boyandığı görüldü. Bunun Putin'in gelişi için hazırlık olduğu söyleniyordu. 

Ancak suikast planlarından korktuğu için seyahat planlarını gizli tutan Putin'in bölgeyi ne zaman ziyaret etmeyi planladığı bilinmiyor. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kremlin'de çalışıyor. Devlet başkanı halka açık büyük bir etkinlik planlamıyor" dedi.