17 Nisan 2024, Çarşamba
Haber Giriş: 09.03.2022 17:45 | Son Güncelleme: 09.03.2022 21:40

Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyi reddetti

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından konuşan Scholz, Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyi reddettiğini söyledi
Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyi reddetti

Almanya Başbakanı Olaf ScholzKanada Başbakanı Justin Trudeau ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyi reddettiğini söyledi. Scholz, ülkesinin Ukrayna'nın ekonomisinin dirençli olması için yıllardır mali yardım yaptığını sözlerine ekledi.

Ukrayna'ya insani yardımların yanında silah da verdiklerini anımsatan Scholz, "Somut olarak başka ne yapabileceğimizi iyi düşünmemiz lazım. Buna kesinlikle savaş uçakları dahil değil" ifadesini kullandı.

Scholz, transatlantik müttefiklerinin Avrupa'nın güvenliğine yaptığı katkı için müteşekkir olduklarını aktararak, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının Avrupa ve barış düzeni için bir dönüm noktası olduğunu, bu saldırıyla uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirtti.

Ukrayna'da şehirlere, okullara, evlere saldırıldığını vurgulayan Scholz, "Savaş bölgesinde Ukrayna halkının acısı bizi sarsıyor. Şimdi ihtiyacımız olan çatışmaların durmasıdır. Rusya Devlet Başkanı'na çağrım 'kanın akmasını durdurun, Rus askerlerini geri çekin.' Bu Ukrayna halkı için bir felakettir. Rus halkı da bu savaştan acı çekiyor" dedi.

Çözüm diplomatik olmalı

Almanya Başbakanı, krizin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurgulayarak "Bu çatışmaya askeri çözüm aramanın anlamı yok, ihtiyacımız olan şey diplomatik çözüm. Bu nedenle uluslararası ortaklarımızla eşgüdümlü çalışıyoruz. Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmelerde çözüm bulunmasını ve bu durumdan bir çıkış yolu bulunmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.

Scholz, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Rusya'yı kınadığını anımsatarak "Uluslararası toplum (Rusya'nın) bu tutumunu kabul etmeyecek ve rıza göstermeyecektir. Bu önemli ve savaşın ilerlemesini sağlayanlar bunu bilmeli" dedi.

Kanada Başbakanı: "Ukrayna'ya silah ve malzeme vermeyi sürdüreceğiz"

Görüşme sonrası Kanada Başbakanı Justin Trudeau da açıklamalarda bulundu. Trudeau ülkesinin Ukrayna'ya silah ve malzeme vermeyi sürdüreceğini belirterek, Kanada'nın gelecek günlerde Ukrayna'ya insansız hava araçları ve kameralar sağlayacağını sözlerine ekledi.

Ukrayna'nın her şekilde desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Trudeau, "Ortaklarımızla birlikte çalışmalıyız ve gerilimin yükselmesine katkıda bulunmamaya özen göstermeliyiz" dedi.

Kaynak: AA