05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.02.2023 14:17 | Son Güncelleme: 14.02.2023 14:45

Almanya'nın depremzedelere sağladığı vize kolaylığının şartları belli oldu

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un daha önce açıkladığı depremzedelere vize kolaylığının şartları belli oldu. Taahhüt beyanı ile birinci ve ikinci dereceden akrabalık şartı isteniyor
Almanya'nın depremzedelere sağladığı vize kolaylığının şartları belli oldu

6 Şubat depremlerinin hemen ardından Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, ülkede yaşayan Türklerin ve Suriyelilerin depremzede yakınlarını 3 aylık süreyle ülkeye getirebilmeleri konusunda kolaylık sağlayacaklarını açıklandı. Hemen ardından Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock vize kolaylığı sağlanması için görev gücü oluşturulduğunu duyurdu. Almanya İçişleri Bakanlığı, merakla beklenen Türkiye’deki depremzedelere vize kolaylığı için gereken şartları açıkladı.

Alman makamlarına güvence verilecek

Bakanlık, depremzedelerin Almanya’ya gelebilmesi için yakınlarının taahhüt beyanında bulunmasını şart koştu. Söz konusu beyanname ile Almanya’da yaşayan yakınlar, Türkiye’den ülkeye gelecek depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılama konusunda Alman makamlarına güvence verecek.

Birinci ve ikinci dereceden akrabalık şartı

Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü ise sürecin olabildiğince “pragmatik” şekilde yürütülmesinin hedeflendiğini belirterek vize kolaylığından faydalanabilecek depremzedelerin Almanya’da “birinci ve ikinci dereceden” akrabaları bulunması gerektiğini ifade etti. 

Birinci derece akrabalık anne, baba, çocuk ve torunları, ikinci derece akrabalık kardeşleri kapsıyor. Buna kardeş çocukları veya kuzenler dahil değil.

Sözcü, taahhüt beyanının yanı sıra Almanya’ya gelecek kişilerin “ülkelerine geri dönmeye hazır olmalarının” da vize şartları arasında olacağını söyledi. Depremzedelerin Almanya’ya gelebilmesi için vize almaları koşulunun halen geçerli olduğunu ifade eden sözcü, depremzedelerin mağduriyetlerini kanıtlayan “asgari ölçüde belgeyi” de Alman makamlarına ibraz etmesi gerektiğini kaydetti.

Pasaport sorunu çözülmeye çalışılıyor

Depremzedelerin bazılarının pasaportlarının olmayışının “bir sorun” olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, pasaport gibi yeni seyahat belgelerinin hazırlanması konusunda ise Türk makamlarının yetkili olduğunu ifade etti.

Depremzedeler nasıl başvuru yapacak?

Başvuru için önce Alman Dışişleri Bakanlığı’nın sitesindeki form doldurulacak. Sonrasında esas başvuru vize kurumu IDATA üzerinden yapılacak. Bunun için randevu almaya gerek yok, depremzedeler direkt başvurabilecek. Başvuru esnasında akrabalık derecesini kanıtlayan bir belge, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde doldurulmuş olan form, sağlık sigortası, biyometrik resim ve Almanya’daki yakın tarafından gönderilecek olan ‘mesuliyet belgesi’ni sunmak gerekiyor.

Suriyeliler için zor süreç

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Almanya’nın Suriye’de diplomatik temsilciliğinin bulunmadığını hatırlatarak, Suriyeli depremzedelerin Almanya’ya kabul edilmesi konusunda ise “basit bir çözüm” bulunmadığını söyledi. Sözcü, Almanya’ya gelmek isteyen Suriyeli depremzedelerin komşu ülkelerdeki Alman büyükelçiliklerine başvurması gerektiğine dikkat çekti. Sözcü, bölgeye insani yardımların da artırılacağını ifade etti.