25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.10.2022 13:28 | Son Güncelleme: 31.10.2022 18:18

Antalya’daki 5 yıldızlı otelden İngiliz turistlerin hastalık iddialarına cevap: Bedava tatil peşindeler

İngiliz gazetesi Daily Mail bu yaz Antalya'da bulunan Mukarnas Resort & Spa'da 140 İngiliz'in hastalandığını yazdı. Turistler avukatları vasıtasıyla yasal işlem başlattı. Oksijen'e konuşan Otelin Satış ve Pazarlama Müdürü Onur ise iddiaların asılsız olduğunu söyleyerek karşı dava açtıklarını anlattı
Antalya’daki 5 yıldızlı otelden İngiliz turistlerin hastalık iddialarına cevap: Bedava tatil peşindeler
Ayşe Çınar Ayşe Çınar

Türkiye’de beş yıldızlı bir otelde tatil yapan 140’tan fazla İngiliz, ağır bir hastalığa yakalandıklarını iddia etti. Daily Mail’in haberine göre Antalya’daki Mukarnas Resort & Spa’da kalan onlarca aile, otelde konaklarken tatillerini mahveden bir hastalığa yakalandı.

Turistler, otel genelinde sineklerin olduğunu, tuvaletlerin ve havuzun kirli olduğunu ve açık büfe yemeklerin sağlıksız koşullarda sunulduğunu söyledi. 140’tan fazla kişi bu dönemde geçirdikleri mide rahatsızlıkları nedeniyle avukatlarıyla yasal işlem başlattı. 

Etkilenenler arasında 45 yaşındaki Julie O'Sullivan, 46 yaşındaki eşi Gary Hunt ve çocukları 16 yaşındaki Harry ve 15 yaşındaki Hannah da vardı. Aile 29 Mayıs’ta tur şirketi Jet2holidays aracılığıyla tatil köyüne gittiler. Ancak bir hafta süren seyahatlerinin ilk birkaç günü içinde hastalandılar. Her ikisi de teslimat şoförü olan O'Sullivan, Hunt ve iki çocuğu mide ağrısı, kusma ve ishal gibi belirtiler gösterdi. 

"İki gün içinde hastalandık"

Worcestershire’da yaşayan O'Sullivan, "Uzun zamandır gitmeyi dört gözle bekliyorduk ama sadece iki gün sonra Harry ve ben hastalandık. Birdenbire oldu ve ilk 24 saat boyunca sürekli kusma ve ishal var. Sonra Gary ve Hannah da rahatsızlandı. Tatilimizin çoğunu odamızda geçirdik. Günlük gezilerin tadını çıkaramadık. Korkunçtu. Bütün tatil tam bir felaketti” diye konuştu.

"El dezenfektanları boştu"

O’Sullivan, restoranın girişinde bulunan makinedeki el dezenfektanının genellikle boş olduğunu ve tuvaletlerin iğrenç bir durumda olduğunu söyledi. 45 yaşındaki kadın, “Tuvaletlerin temizlenmesi için birkaç kez şikayet ettim ancak insanların hasta ve ishal olmasına rağmen gün içinde temizlendiklerini hiç görmedim. Bunun beş yıldızlı bir tatil köyü için kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

Okula giden Hannah, aile 6 Haziran'da İngiltere'ye geri döndüğünde daha iyi hissetmeye başladı ancak diğerlerinin rahatsızlığı devam etti. O'Sullivan aile hekimleriyle temasa geçti. Çeşitli testler yaptırdılar ve semptomlarını hafifletecek ilaçlar kullandılar. O'Sullivan, “Zamanı geri alamayız ve yaşadıklarımızı değiştiremeyiz ancak bazı cevaplar istiyoruz ve gelecekte tekrar olmasını engellemek için bir şeyler yapıldığını bilmek istiyoruz” diyerek durumdan şikayetçi oldu. 

"Endişe verici bir durum"

O'Sullivan ve ailesi de dahil olmak üzere hastalanan insanları temsil eden avukat olan Jennifer Hodgson yaptığı açıklamada şunları söyledi: Julie, Gary ve aileleri, bu tesiste konaklayan ve hastalığa yakalanan çok sayıda tatilciden sadece birkaçı. Bu kadar çok sayıda insanın benzer semptomlar göstererek hastalandıklarını bildirmesi endişe verici bir durum. Mide semptomları uzun süreli sağlık sorunlarına yol açabilir ve etkileri asla küçümsenmemeli. Bu yaz Mukarnas Resort & Spa'da kalan ve nasıl hasta olduklarına dair birçok sorusu olan 140'tan fazla kişiyi temsil ediyoruz. Endişelerine dair araştırma yapıyoruz ve hak ettikleri cevapları almaya kararlıyız. Herhangi bir sorun tespit edilirse, gelecekte diğer tatilcilerin hastalanmasını önlemeye yardımcı olacak derslerin alınmasını istiyoruz. 

Aynı tesiste hastalanan diğer aileler arasında, yüzme havuzunda dışkı gördüğünü öne süren 27 yaşındaki Lauren Scott ve 42 yaşındaki James Beard da var. Çift, 9 Temmuz'da kızları 10 yaşındaki Maddison, sekiz yaşındaki Georgia ve altı yaşındaki Olivia ile tatil köyünü ziyaret etti ve hepsi de hastalığa yakalandı. Testler için yaklaşık bin pound ödemeleri gerektiği söylendikten sonra aile, 24 Temmuz'da İngiltere'ye döndü. Çift, döndükten sonra mide sorunları yaşamaya devam etti ve Scott da gece terlemeleri yaşıyor.

"Havuzun temizlendiğini hiç görmedik"

Beard, “Hepimiz Türkiye'ye gideceğimiz için çok heyecanlıydık. Ailece ilk tatilimizdi ve gün sayıyorduk. Ne yazık ki, tatil köyü büyük bir hayal kırıklığı oldu. Standartlara ve hastalanan tatilcilerin sayısına şok olduk.Servis edilen yemekler hiçbir zaman sıcak değildi, hep ılık olarak servis edildi. Havuz da kirliydi ve kaldığımız süre boyunca temizlendiğini görmedik. Bir keresinde otel havuzunda dışkı vardı ve cankurtaranlar elleriyle onu çıkarmaya çalışırken havuzu kapatmadılar. Sonrasında temizlemediklerini de görünce şok oldum” dedi.

Döndükten sonra semptomlar devam etti

Şikayetçi olanlardan bir diğeri ise elektrikçi olan 38 yaşındaki Mark Clifton. Clifton ve eşi, iki çocuğuyla birlikte 15 Temmuz ile 25 Temmuz tarihleri arasında tesiste kaldı. Ayrılmalarına üç gün kala Mark yataktan çıkamamaya başladı. Mide krampları, ishal, terleme ve ateş şikayetlerinden sonra otel doktoruna gitmek istedi ancak doktor yoktu. Evine döndükten sonra mide krampları yaşamaya devam etti.

Clifton Ağustos ayında şunları söyledi: Tesiste hasta olduğunu duyduğum insan sayısı beni gerçekten şaşırttı. Bazı personeller olayın sıcak çarpmasından olduğunu söyledi ancak bence bundan daha fazlası vardı. Oteldeki yemeklerin ılık olduğunu hatırlıyorum ve ben oradayken havuzun temizlendiğini veya test edildiğini bir kez bile görmedim. Eşim ve çocukları da hastalandı ama neyse ki semptomları benimki kadar kötü değildi. İki haftadan fazla bir süre geçti hala yüzde 100 iyi değilim ve bunun ne kadar süreceğini bilmiyorum” dedi. 

Otelden iddialara yanıt

Gazete Oksijen'e konuşan Mukarnas Resort & Spa'nın Satış ve Pazarlama Müdürü Nihat Onur, bu iddiaların tamamen asılsız olduğunu söyledi. Onur, bu durum karşısında İngiltere'de bir hukuk firmasıyla anlaştıklarını ve karşı tazminat davası açtıklarını anlattı.

"Herhangi bir misafirimizde böyle bir durum yaşanmadı"

Onur, "Mukarnas SPA & Resort Hotel olarak ilk önceliğimizin misafirlerimizin memnuniyeti. Haziran başlarında Antalya da Deniz suyuna karışan petrol ayrıca ülke genelin de öncellikle yaz aylarında yaygınlaşan özellikle çocuklar üstünde gözüken Rota virüsü gibi otelimiz ve sorumluluğumuz dışında herkesin yer yer etkilendiği durumdan ufakta olsa etkilenmemek mümkün değil. Dönem dönem her otelde olabilecek bireysel olarak özellikle çocuklar da çıkan birkaç vaka dışında herhangi bir misafirimizde böyle bir durum yaşanmamıştır. Bu doktor raporları ile sabit" dedi.

"Yiyecekler belirli standartlarda sunuluyor"

Uluslararası standartlar çerçevesinde, otelin sorumlu olduğu alanların dezenfekte edildiğini belirten Onur yiyecek ve içeceklerle ilgili iddialara da "Misafirlerimize sunulan yiyecek, içeceklerin soğuk ve sıcak olarak saklanması, servis edilmesi, belirli bir standarda göre sunulması belirli bir sıcaklık ve soğuklukta tutulması gerekmektedir. Bütün bunlar belirli periyotlarda bağımsız denetim firmaları ve Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından denetlenmekte olup tüm sezon boyunca olumsuz durum ile karşılaşılmamıştır. Bütün raporlar elimizde bulunmaktadır" ifadeleriyle yanıt verdi. 

Birlikte çalıştıkları TUI ve Jet2 tur operatörlerinin ellerinde de bu raporların bulunduğunu belirten Onur, otelin Health & Safety belgesi ve  ISO 22000 gıda sertifikasının da bulunduğunu vurguladı.

"Ücretlerini geri almak için yaptılar"

Sosyal medyada otele dair kötü bir imaj çizilmek istediğini de belirten Onur, "Maalesef kötü niyetli diye düşündüğümüz bazı İngiliz misafirlerimizden tatil ücretlerini geri alabilmek adına kara tablolar çıkartıldı, sosyal medya da kötümser tablolar çizildi.  Toplam kapasitesi bin 500 kişilik otelde 50 kişinin etkilenip diğer misafirlerin etkilenmemesi kabul edilebilecek mantıklı bir durum değil. Mukarnas SPA & Resort Hotel olarak marka değerimize verdiği zarar neticesinde İngiltere'de şirketimizin anlaştığı hukuk bürosu aracılığı ile kendileri aleyhinde maddi ve manevi tazminat davası açılmıştır" dedi.