19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.11.2023 09:56 | Son Güncelleme: 27.11.2023 10:05

Antisemitizm tartışmaları artarken Elon Musk, İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşecek

X platformunda antisemit bir paylaşıma destek verdiği için eleştirilen Elon Musk, İsrail Cumhurbaşkanı ve yakınları Hamas tarafından rehin alınan aile üyeleri ile görüşme gerçekleştirecek
Antisemitizm tartışmaları artarken Elon Musk, İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşecek

Elon Musk, X'te antisemit bir paylaşımı onaylaması nedeniyle büyüyen öfkeyi yatıştırmak amacıyla İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Gazze'de tutulan rehinelerin ailelerinin temsilcileriyle bir araya gelecek.  Başkanlık ofisinden bir sözcü yaptığı kısa açıklamada, Tesla ve SpaceX CEO'sunun pazartesi günü aile temsilcileri ve Herzog ile online antisemitizmi engelleme ihtiyacı hakkında kapalı kapılar ardında yapılacak bir görüşmeye katılacağını söyledi. 

Milyarder, Beyaz Saray ve insan hakları aktivistlerinin kınamalarına neden olan paylaşımı onayladıktan sonra ırkçı olduğunu reddetti ve görüşlerini savundu. Eleştirmenler dünyanın en zengin insanını, Musk'ın geçen yıl 44 milyar dolara satın aldığı ve eskiden Twitter olarak bilinen X'te Yahudi karşıtı nefreti arttırmakla suçladı.

Tepkiler, Media Matters'ın Nazi yanlısı içerik iddialarına işaret eden bir rapor yayınladığı ve IBM Corp. ve Apple Inc. dahil olmak üzere reklamverenlerin kaçışını tetiklediği sırada geldi. Musk gözlemci gruba dava açtı. Musk'ın, savaşçıların 7 Ekim'deki saldırıda yaklaşık bin 200 kişiyi öldürmesi ve 240 kadar kişiyi rehin almasının ardından Hamas'a karşı savaş yürüten İsrail'de başka konuları gündeme getirip getirmeyeceği belli değil. Her iki taraf da rehinelerin serbest bırakılması için dört günlük ateşkes ilan etmiş durumda.

Eleştirilerin odağında

Musk, aralarında hedge fon yöneticisi Bill Ackman'ın da bulunduğu önemli isimlerden destek görürken, diğerleri de ünlü açık sözlü milyarderi kınamaya devam ediyor. İngiltere başbakanı Rishi Sunak, ABD Başkanı Joe Biden'ın yüksek sesle kınamasının gerisinde kalan dikkatli bir eleştiriyle Musk'a karşı konuşan son kişi oldu. Öfke, X'te Yahudilerin Beyazlara karşı nefreti körüklediğini iddia eden bir paylaşıma odaklanıyor. Musk bu paylaşıma "asıl gerçek" olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Pazar günü, aralarında eski Başbakan Boris Johnson'ın da bulunduğu on binlerce kişi Londra'nın merkezinde antisemitizme karşı düzenlenen bir yürüyüşe katıldı. İsrail-Hamas çatışması toplumdaki gerilimi arttırdı ve antisemitik ve İslamofobik nefret suçlarında artışa neden oldu.