03 Temmuz 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.02.2024 10:02 | Son Güncelleme: 12.02.2024 15:26

Artan ötenazi vakalarının son yansıması: Dries ve Eugenie van Agt

2002 yılında ülkede yasal hale gelen ötenazi ile Hollanda’da yaşamına son verenlerin sayısı artıyor. Buna son örnek Hollanda eski başbakanı ve eşi oldu. The Telegraph, Dries ve Eugenie van Agt’ın çok hasta olduğunu ancak birbirleri olmadan yaşayamayacaklarını yazdı
Sepia Times/Universal Images Group via Getty Images)
Sepia Times/Universal Images Group via Getty Images)

Hollanda eski başbakanı Dries van Agt ve eşi Eugenie ötenazi ile el ele tutuşarak ölmeye karar verdi. İkisi de 93 yaşında olan çift toprağa verilirken ülkede artan ötenazi vakalarının son yansıması oldular. Kurucusu olduğu insan hakları yardım kuruluşu The Rights Forum tarafından yapılan açıklamada, "70 yılı aşkın bir süredir birlikte olduğu ve her zaman 'kadınım’ diye hitap etmeye devam ettiği sevgili eşi Eugenie van Agt-Krekelberg ile el ele öldü" denildi. Çift Nijmegen'de öğrenciyken tanışmıştı.

"Birbirleri olmadan yaşayamazlar"

The Rights Forum, Van Agt'ı ‘şahsına münhasır’ olarak tanımladı ve Van Agt ile eşinin çok hasta olduklarını ancak "birbirleri olmadan yaşayamadıklarını" söyledi. Katolik kökenli bir Hollandalı olan van Agt, 1977 ve 1982 yılları arasında başbakanlık yapmıştı. Mizah anlayışı ve Tour de France bisikletçileriyle birlikte ata binmesiyle popülerdi. Siyasi rakipleri tarafından “entrikacı” ve "mistik" olarak damgalandı.

Netanyahu’yu savaş suçlusu ilan etti

Eski Hıristiyan Demokrat, hayatının ilerleyen dönemlerinde giderek daha solcu görüşler benimsedi ve 2010 yılında partisinin Gert Wilders'in partisiyle yaptığı seçim anlaşmasına karşı çıktı.
Van Agt özellikle İsrail-Filistin çatışması konusunda sesini yükseltti ve bu konuda kitaplar yazdı. 2016 yılında İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu'yu "savaş suçlusu" olarak damgaladı.

“Pek çok insan tek başına devam etmekte zorlanıyor”

Hollanda'da ötanazi ve yardımlı ölüm 2002 yılından bu yana belirli koşullar altında yasal.
Çifte ötanazi nadir görülmekle birlikte ülkede 2020'de 26 ve 2022'de 58 olmak üzere toplam 9.000 ötanazi vakası ile artış görülüyor. Dayanılmaz acı, rahatlama beklentisi olmaması ve uzun süredir devam eden bağımsız ölüm isteği gibi altı koşul için ötenazi yasal. İkinci bir uzmanın bu isteği onaylaması gerekiyor ve çoğu vaka aile hekimi tarafından evde gerçekleştiriliyor.

Van Agt'ın partisinden eski bir milletvekili olan Jozef van der Heijden ve eşi Gonnie 2016 yılında çifte ötanaziyle yaşamlarına son verdi. Ötanazi Uzmanlık Merkezi'nden Constance de Vries, De Volkskraant gazetesine verdiği demeçte şunları söyledi "Pek çok insan, özellikle de 80 yaşına geldiklerinde ve artık o kadar esnek olmadıklarında, yaşamlarına kendi başlarına devam etmek zorunda kalmaktan korkuyor."

Katı şartlarla test ediliyor

Hollanda'da yılda yaklaşık 1.000 kişinin ötanazi isteğini yerine getiren Expertisecentrum Euthanasie'nin sözcüsü Elke Swart, The Guardian'a herhangi bir çiftin destekli ölüm taleplerinin tek tek katı şartlara göre test edildiğini söyledi. Swart “Ötenaziye ilgi artıyor ancak hala nadir görülüyor. İki kişinin aynı anda hiçbir rahatlama ihtimali olmadan dayanılmaz bir şekilde acı çekmesi ve her ikisinin de ötenazi istemesi tamamen tesadüf” dedi.