16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 13.04.2023 10:45 | Son Güncelleme: 13.04.2023 10:46

Askeri üste çalışan bir genç baş şüpheli: Pentagon belgelerini kim sızdırdı?

ABD'de Pentagon'dan sızan gizli belgelerin yankıları sürüyor. Washington Post, bir Discord hesabından yayıldığı öne sürülen belgelere dair yaptığı röportajlarda sızıntının OG adlı, silah meraklısı bir genç tarafından yayıldığını öğrendi. Anlatılanara göre OG bir askeri üste çalışıyor
Askeri üste çalışan bir genç baş şüpheli: Pentagon belgelerini kim sızdırdı?

ABD'de yüzlerce gizli Pentagon belgesinin sızdırılmasından sorumlu olan kişinin, askeri bir üste çalışan ve internette bir sohbet grubunun iki düzine üyesini etkilemeye çalışan genç bir silah tutkunu olduğu ortaya çıktı. Washington Post, grubun genç bir üyesiyle yaptığı röportajda, baş harfleri OG olan bu kişiyi internetteki yazışmalarından tanımladı, fotoğraf ve videolarını paylaştı. Post ayrıca OG olarak tanımlanan adamın atış poligonunda büyük bir tüfekle çekilmiş bir videosunu da görüntüledi. Post'un haberinde OG'nin videoda, kameraya bakarak bir dizi ırkçı ve antisemitik hakaretler de bulunduğu ardından da bir hedef birkaç el ateş ettiği belirtildi.

Gizli bilgilere erişebiliyor

OG, aynı internet grubunun diğer üyelerine, haberde adı verilmeyen bir askeri üste çalıştığını ve işinin büyük miktarda gizli bilgiyi görüntülemeyi içerdiğini söyledi. Sızdırılan belgeler Ukrayna'nın karşı saldırı hazırlıkları, ABD'nin Ukrayna, Güney Kore ve İsrail gibi müttefiklerini gözetlemesi ve Kiev'in silahlandırılması konusunda Washington ile müttefik başkentler arasında yaşanan gerilimlerle ilgili sırları açığa çıkardı.

1.25 milyon kişi erişebiliyor

Sızıntının ABD'yi itibarsızlaştırmayı amaçlayan bir devlet aktörünün istihbarat operasyonu olmadığına, daha ziyade Pentagon'un çok sayıda hizmet mensubuna, sivile ve yükleniciye çok gizli güvenlik izni verme politikasının bir sonucu olduğuna dair kanıtlar giderek artıyor. ABD hükümetinin tamamında çok gizli izne sahip çalışan ve yüklenicilerin sayısı yaklaşık 1.25 milyondur. 

Post'un edindiği bilgilere göre OG, 2020 yılında Discord mesajlaşma platformunda küçük bir grup silah meraklısı oyuncu tarafından kurulan bir sunucunun lideriydi. Grubun çeşitli isimleri vardı ama çoğunlukla Thug Shaker Central olarak biliniyordu. Geçen yıldan itibaren OG'nin belgeleri sunucuda Bear vs Pig adını verdiği bir kanalda yayınladığı biliniyor. Bu kanal Ukrayna savaşına bir gönderme yapmanın yanı sıra domuzların siyah bir ayıyla savaştığını gösteren viral bir videoya da gönderme yapıyor.

300 belge fotoğrafı görüntülendi

Post'un görüştüğü grubun genç üyesine göre OG hükümete karşı karanlık bir bakış açısına sahipti ve hükümeti, özellikle de kolluk kuvvetleri ile istihbarat teşkilatlarını baskıcı bir güç olarak tasvir ediyordu. Genç sürekli olarak OG'nin hükümetin aşırıya kaçması hakkında atıp tuttuğunu anlattı. Post, ayrıntıların grubun diğer üyeleri tarafından isimsiz olarak doğrulandığını ve daha önce dolaşımda olduğu düşünülen sayının üç katı olan toplam 300 gizli belge fotoğrafının görüntülendiğini söyledi.

Hala sorgulanmadı

Thug Shaker Central'daki sızıntıların kaynağı ilk olarak Pazar günü Bellingcat araştırmacı gazetecilik grubu tarafından haberleştirildi ve bu grup 18 yaşından küçük olan aynı üyeyle röportaj yaptı. Ancak Washington Post, son birkaç gündür OG ile temas halinde olan genç üyenin, ABD Adalet Bakanlığı'nın cezai bir soruşturma başlatmasına ve hafta başında bir FBI avı başlatılmasına rağmen, herhangi bir federal kolluk kuvveti yetkilisi tarafından sorgulanmadığını söyledi. Savunma Bakanı Lloyd Austin, bilgi sızdıranın peşinde her taşın altından çıkma sözü verdi.

"Bilgileri silmemizi istedi"

OG'nin şu anda nerede olduğu bilinmiyor. Genç grup üyesi Post'a yaptığı açıklamada "Kafası çok karışık ve ne yapacağını şaşırmış görünüyordu. Neler olduğunun ve sonuçlarının ne olabileceğinin tamamen farkında. Sadece bu durumu nasıl çözeceğinden emin değil... Bu konuda oldukça perişan görünüyor" diye konuştu. OG, grup üyelerine gönderdiği son mesajında, gizli belgelerin kopyaları da dahil olmak üzere, dikkat çekmemelerini ve kendisiyle ilgili olabilecek her türlü bilgiyi silmelerini söyledi.

"Bizi aldatmak için yapması mümkün"

Rusya şu ana kadar sızıntılara sessiz bir yanıt verdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov Çarşamba günü yaptığı açıklamada sızıntının ABD'nin bir dezenformasyon oyunu olabileceğini öne sürdü. Ryabkov Rus haber ajanslarına verdiği demeçte "ABD çatışmanın bir tarafı olduğu ve esasen bize karşı hibrid bir savaş yürüttüğü için, bu tür tekniklerin rakipleri olan Rusya Federasyonu'nu aldatmak için kullanılması mümkündür" dedi.

"Elbette insanlar mutlu değil"

Ukrayna hükümeti ifşaatların olası zararlarını değerlendiriyor. Dosyalarda, Rus mevzilerine yönelik saldırılara öncülük etmesi muhtemel, Batı menşeli muharebe tankları ve zırhlı araçlarla donatılmış, yeni kurulan 12 tugayın ayrıntıları yer alıyor. Çarşamba günü bir yetkili "Elbette insanlar mutlu değil. Ukrayna geçen yıl güvenilir bir ortak olmadığı için eleştirilmişti. İşgalin başında, bu güven eksikliği nedeniyle bize silah verilmedi. Bunun sonucunda çok fazla toprak ve insan kaybettik. Bu algı yanlıştı. Şimdi de bu sızıntı ABD tarafından gerçekleşiyor" diye itirafta bulundu. 

Yetkili, sızıntının Ukrayna'nın şu anda ileri bir aşamada olan karşı saldırı planlamasını etkileyip etkilemeyeceğini söylemek için çok erken olduğunu belirtti. Saldırının ülkenin güneyinde ve muhtemelen doğusunda da gerçekleşmesi bekleniyor. Ukrayna'nın amacı Kırım'ı Donetsk vilayetine bağlayan kara koridorunu kırmak ve Rusları işgal altındaki Melitopol kenti ile Berdiansk limanından çıkarmak.