27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2023 09:14 | Son Güncelleme: 11.04.2023 09:53

The Guardian yazdı: ABD'de gizli belgelere kaç kişi erişebiliyor?

Ukrayna'nın askeri sorunlarını ve ABD'nin müttefiklerine karşı istihbarat topladığını ortaya koyan gizli belgelerin, Discord üzerinden oyun kullanıcıları aracılığıyla yayıldığı tahmin ediliyor. Son sızıntı, ABD'nin çok gizli belgelerine kaç kişinin erişebildiğine dair soruları ortaya çıkarıyor
The Guardian yazdı: ABD'de gizli belgelere kaç kişi erişebiliyor?

ABD'nin gizli savunma belgelerinin sızdırılmasıyla ilgili ortaya çıkan kanıtlar, bunun muhtemelen Rusya ya da ABD'nin içinde gerçekleştirilen bir hackleme olayı ya da dezenformasyon komplosu olmadığını, Washington'un sırlarını ne kadar dikkatsizce ele aldığının bir başka örneği olduğunu gösteriyor. Gerçekliğin en az olası versiyonu, Kremlin destekçileri arasında dolaşan versiyonudur: Bu, ne kadar çok can kaybettiklerini ve Ukrayna'daki savaşlarının ne kadar kötü gittiğini göstererek Rusların moralini bozmayı amaçlayan akıllıca bir CIA dikkat dağıtma çalışmasıydı. 

Ancak Rusya'nın kayıplarına yapılan atıf, sızdırıldığı bilinen yüzden fazla belgeden sadece bir tanesinde yer alıyordu ve belgenin geri kalanı ya Ukrayna'nın mühimmat sıkıntısını ve bazı hava savunma konuşlandırmalarını ortaya çıkararak Kiev'e ya da Ukrayna'nın savunmasındaki rolünün derinliğini, Rusya'ya yönelik bazı istihbarat toplama yöntemlerini (az bilinen uydu teknolojisine ilişkin ayrıntılar da dahil olmak üzere) ve Washington'ın Ukrayna, Güney Kore ve İsrail gibi müttefiklerine yönelik casusluğunun boyutlarını ifşa ederek ABD'ye zarar veriyor.

Rus saldırısı iddiası

Tüm bunlardan dolayı, bunun Washington'ı utandırmak için tasarlanmış bir Rus hack'i olduğu teorisi biraz daha akla yatkın ve adı açıklanmayan ABD'li yetkililer Cuma günü Reuters'a böyle olduğunu söyledi. Ancak bu versiyon da bilinen gerçeklerle pek uyuşmuyor. Açık kaynaklı istihbarat gazeteciliği sitesi Bellingcat'in araştırmacılarından Aric Toler, orijinal sızıntı olmasa bile belgelerin yayılmasına dahil olan sunuculardaki internet kullanıcılarıyla konuştu. Kulağa bir Kremlin komplosu gibi gelmiyor. 

ABD Savunma Bakanı'nın Halkla İlişkilerden Sorumlu Yardımcısı Chris Meagher, sızan 100 belgeye dair cezai soruşturma başlatıldığını açıkladı. Meagher, "Belgelerin internette dolaşması ulusal güvenlik açısından risk oluşturuyor" dedi.

Belgelerin ilk kez Ekim ayında Thug Shaker Central (diğer isimler arasında) adlı bir sunucuda ortaya çıktığı görülüyor. Sunucu, oyunculara yönelik Discord platformunda, silahlar, vücut zırhları, gece görüş cihazları ve benzerleri hakkında video tartışmaları yayınlayan bir YouTuber olan Oxide'in hayranları için başka bir sunucuda tanışan birkaç kişi tarafından kurulmuştur. Bu arkadaşların fazla ırkçı görüldükleri için dışlandıklarına dair bazı iddialar var. Thug Shaker Central'ın alternatif isimlerinden biri ırkçı bir hakaret içeriyordu. 

Thug Shaker Central'ın eski kullanıcılarına göre, sunucunun yöneticisinin rolü, şüpheli sızdırıcı göreve getirilmeden önce birden fazla kez el değiştirdi. Ekim ayında bir noktada, görünüşe göre Ukrayna hakkında kurduğu Bear vs Pig adlı bir kanalda 19 üye arkadaşına hava atmak için ilk sızdırılan belgeleri yayınladı. Ayrıca bu kişinin erkek olduğu tahmin ediliyor. Başlığın geçen yıl Connecticut'ta iki domuzun bir siyah ayıyla mücadelesini anlatan ve viral olan bir videoya gönderme olduğu düşünülüyor. Diğer kullanıcılardan bazıları "vay canına" şeklinde yanıtlar verince sızdıran kişi zaman içinde daha fazla belge yayınladı ancak başka bir şey olmadı. Kimse hemen belgeleri başkalarına yaymaya çalışmadı.

Oyunculardan Telegram'a kadar uzandı

Toler, "Kanalda savaşla ilgili güncellemeler paylaşılıyordu ama çoğu gerçekten savaşla ilgili değildi. Çoğunlukla Call of Duty oynayan, sesli sohbete devam eden ve caps paylaşan insanlardı. Genç insanlardı. Bazıları ergenlik çağındaydı" dedi.  Ancak beş ay sonra Amerikalı bir genç olan başka bir kullanıcı, tarih capsleri konusunda uzmanlaşmış Filipinli bir YouTuber olan WowMao'nun hayranları için başka bir Discord sunucusunda belgeleri daha geniş bir şekilde erişilebilir hale getirdi. Oradan da Minecraft oyuncularına yayıldı ve bir kullanıcı başka bir oyuncuyla girdiği tartışmada kendi görüşünü desteklemek için bu belgelerden yararlandı. Ardından birkaç haftalık bir gecikme daha yaşandı ve materyal sağcı forum 4chan'e ve bir belgenin üzerinde oynandığı bir Rus Telegram kanalına ulaştı.

"Arkasında Rusya'nın olması mümkün değil"

Toler Twitter'da "Rus Telegram kanalının 100'den fazla dosyadan oluşan bu sızıntının tek bir dosyasını düzenlemesi ABD hükümeti için olabilecek en iyi şeydi. Şimdi, tek bir dosyanın tek bir bölümünün berbat bir düzenlemesi olmasına rağmen, her şeyin bir Rus operasyonu olduğunu iddia edebilirler. Son birkaç aydır sızdırılan dosyaları izleyen kişilerle konuştum, bunun arkasında Rusya'nın olması mümkün değil" diye ekledi. 

Gerçek, ABD ve müttefikleri için bir Rus hack'inden daha endişe verici olabilir. Washington Post'un bir savunma yetkilisine dayandırdığı habere göre belgelerin çoğu kış boyunca ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve diğer üst düzey askeri liderler için bir araya getirilmiş gibi görünse de, doğru güvenlik izinlerine sahip diğer ABD personeli ve yüklenicileri tarafından da kullanılabiliyordu.

1,25 milyon kişi belgelere erişebiliyordu

Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi tarafından yayınlanan en son rakamlara göre, 2019 yılında ABD hükümetinde çok gizli materyalleri okuma yetkisine ve erişimine sahip 1,25 milyon kişi vardı. Rakamlar o tarihten bu yana kamuoyuna açıklanmadı ancak hiçbir şey bu sayının azaldığını göstermiyor. Pentagon erişim politikasını gözden geçirdiğini söyledi. Bu kadar büyük rakamlar, bir noktada, inanılmaz derecede zarar verici çok gizli materyallerin, belki de Edward Snowden'ın ABD'nin kitlesel gözetimini ifşa etmesi durumunda olduğu gibi ideolojik nedenlerle, sızdırmaya istekli birinin eline geçeceğini neredeyse istatistiksel bir kesinlik haline getiriyor. Bu durumda kanıtlar, sorumlu kişinin büyük olasılıkla internet sohbet grubunun diğer üyelerini etkileme arzusundan daha karmaşık nedenleri olmayan bir oyun ve silah meraklısı olduğunu gösteriyor.