Avrupa Komisyonu'nda 17 Eylül'de, açık havada dumansız ve aerosolsüz ortamın sağlanabilmesi için uzun süredir beklenen yeni öneri sunuldu. Bu öneriyle 2009'dan bu yana yürürlükte olan mevcut kuralların kapsamı genişletilerek, sigara yasağının açık alanlara da uygulanması amaçlanıyor.
Sağlık Komiseri Stella Kyriakides yaptığı açıklamada, “Birçok kanser ve hastalık, yaşam tarzımızda ve çevremizde yapılacak basit değişikliklerle tamamen önlenebilir” açıklamasında bulunurken, bu değişikliklerin birincil risk faktörlerinin ele alınmasına odaklanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca tütün kullanımının, kanser ve kalp, inme ve akciğer hastalıkları gibi birçok sağlık sorununda en önemli risk faktörü olduğunu belirtti.
Elektronik sigaralar da dahil
Öneriye göre, pasif içicilik ve aerosollere maruz kalmayı azaltarak, sağlık üzerindeki olumlu etkilerin artırılması bekleniyor. Tütün ve yeni çıkan ürünlerin kullanımına bağlı hastalık ve ölüm oranlarının azalması hedefleniyor.
Euronews'un ulaştığı belgeye göre Komisyon, sadece sigara dumanını değil, elektronik sigaralar gibi nikotin içermeyen ancak gençler ve çocuklar arasında popüler olan ürünlerin yaydığı tüm aerosolleri de kamusal alanlardan temizlemeyi amaçlıyor. Bu ürünlerin çeşitli aromalar içermesi, pazarlama yoluyla gençleri hedef alabileceği endişesini artırıyor.
Açık alanlarda yeni yasaklar
Yeni düzenlemeyle, restoran, bar ve kafeler gibi hizmet sektörü işletmelerinin açık alanları, kısmen kapalı ya da üstü örtülü bölgeleri de sigara yasağına dahil edilecek. Ayrıca otobüs durakları ve havaalanları gibi toplu taşıma merkezlerinde, iş yerleri, hastaneler ve bakım evlerinin açık alanlarında da sigara içmek yasaklanacak. Çocukların bulunduğu rekreasyon alanları, oyun parkları, yüzme havuzları, hayvanat bahçeleri ve eğitim alanları (anaokulundan üniversiteye kadar) da yasağın kapsamına alınacak.
Hedef: 2040 yılına kadar tütünsüz bir nesil yaratmak
Kyriakides, “Pasif içiciliğin güvenli bir seviyesi yoktur” diyerek, ikinci el dumana maruziyetin riskine dikkat çekti. Bu yeni öneriler, Avrupa Komisyonu’nun daha geniş kapsamlı Kanseri Yenme Planı'nın bir parçası olarak geliştirildi. Plan, 2040 yılına kadar "tütünsüz bir nesil" yaratmayı, 2025 yılına kadar tütün kullanımını %30 oranında azaltmayı ve AB'de sigara içenlerin oranını %5'e indirmeyi hedefliyor.
Yönergeler yasal olarak bağlayıcı olmasa da üye devletlere tütünle ilişkili kanseri önleme çalışmalarında bir çerçeve sunuyor. Komisyon, 2009-2012 yıllarında yürürlüğe giren ilk düzenlemelerle pasif içiciliğin azaltılmasında önemli başarılar elde edildiğini belirtiyor.