29 Mayıs 2025, Perşembe
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 06.05.2025 11:22 | Son Güncelleme: 06.05.2025 14:15
Makaleyi sesli dinle • 0:00

Avrupalılar ve ABD'liler yeni bir dünya savaşının muhtemel olduğunu düşünüyor

The Guardian'ın değerlendirdiği YouGov anketine göre ABD ve Avrupa vatandaşlarının çoğu on yıl içinde yeni bir dünya savaşı çıkacağına inanıyor. ABD'nin Avrupalılar tarafından tehdit olarak görüldüğünü gösteren ankette Rusya ve İslami terörizm de savaş sebepleri arasında
Görsel: Shutterstock
Görsel: Shutterstock
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

İkinci Dünya Savaşı’nın üzerinden seksen yıl geçmesine rağmen birçok Amerikalı ve Batı Avrupalının katılımıyla yapılan YouGov anketi önümüzdeki on yıl içinde çok daha yıkıcı bir üçüncü küresel savaşın patlak verebileceğine inandığını gösteriyor.

Bu olası savaşın en muhtemel nedeni olarak ise Rusya ile yaşanan gerilimler görülüyor.

YouGov, merkezi Birleşik Krallık'ta bulunan ve dünya genelinde faaliyet gösteren bir İnternet tabanlı pazar araştırması ve anket şirketi. Üçüncü dünya savaşı ihtimalini araştırdıkları anket İngiltere, İspanya, Fransa, Almanya ve ABD'de yürütüldü. Ankete İngiltere'den 1622, İspanya'dan 1051, Fransa'dan 1081, Almanya'dan 2318 , ABD'den 1152 kişi katıldı.

Avrupa İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesini simgeleyen Zafer Günü’nün 80. yıl dönümünü anmaya hazırlanırken, YouGov tarafından yapılan anket, büyük bir çoğunluğun İkinci Dünya Savaşı ve öncesindeki gerginliklerin günümüzde hala geçerli olduğunu düşündüğünü ve bu olayların genç nesillere öğretilmeye devam edilmesi gerektiğine inandığını ifade ediyor.

'Yeni bir dünya savaşı çok muhtemel'

Ankete katılan Britanya, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'da halkın yüzde 41 ila yüzde 55’i önümüzdeki beş ila on yıl içinde yeni bir dünya savaşının “çok muhtemel” ya da “oldukça muhtemel” olduğunu belirtti. Bu görüş, Amerikalıların yüzde 45’i tarafından da paylaşılıyor.

Katılımcıların yüzde 68 ila yüzde 76’sı çıkacak olası bir savaşta nükleer silahların kullanılacağını düşündüğünü söyledi. Ayrıca yüzde 57 ila yüzde 73 arasında değişen oranlarda, üçüncü bir dünya savaşının 1939-1945 arasındaki savaştan daha fazla can kaybına yol açacağı belirtildi. Katılımcıların yüzde 25 ila yüzde 44’ü ise böyle bir savaşın dünya nüfusunun büyük kısmını öldüreceğine inanıyor.

ABD'liler ordularına güveniyor

İtalya’da yüzde 66’dan Birleşik Krallık’ta yüzde 89’a kadar değişen oranlarda çoğu insan, ülkelerinin böyle bir savaşta yer alacağını düşündüğünü belirtti. Ancak oldukça az kişi (İtalya’da yüzde 16’dan Fransa’da yüzde 44’e kadar) ordularının kendilerini savunabileceğine inandıklarını söyledi.

Buna karşılık, Amerikalıların yüzde 71’i ABD ordusuna güvendiklerini ifade etti. Rusya, yüzde 72 ila yüzde 82 arasında değişen oranlarla Batı Avrupalılar ve yüzde 69 oranla Amerikalılar tarafından yeni bir dünya savaşının en muhtemel nedeni olarak görüldü. İkinci temel neden ise İslamcı terörizm.

Avrupalılar ABD'yi tehdit olarak görüyor

Ancak birçok Avrupalı, Avrupa'nın müttefiki olarak kabul edilen ABD'yi de bir tehdit olarak görüyor. İspanya’da yüzde 58, Almanya’da yüzde 55 ve Fransa’da yüzde 53'lük bir kesim ABD ile yaşanabilecek gerilimleri kıta barışı için büyük veya orta düzeyde bir tehdit olarak değerlendiriyor.

İkinci Dünya Savaşı’na dönüp bakıldığında, Fransa , Almanya  ve Birleşik Krallık  vatandaşları, savaş hakkında oldukça fazla bilgi sahibi olduklarını söyleyenler arasında en yüksek oranlara sahip. Savaşa katılmayan İspanya’daki oran ise yüzde 40 ile en düşük seviyede kaldı.

Fransızların yüzde 77’si okulda savaş hakkında oldukça fazla veya makul düzeyde bilgi verildiğini söylerken, bu oran Almanya’da yüzde 60, Britanya’da yüzde 48 ve İspanya’da sadece yüzde 34 olarak belirtildi. Genç kuşaklar, savaşı daha fazla öğrenmiş olduklarını bildirdi. Ancak Batı Avrupalıların ve Amerikalıların büyük çoğunluğu İkinci Dünya Savaşı'nın okullarda öğretilmesinin önemli olduğunu düşünüyor. 

"Almanya savaşla yüzleşti ama Nazilere karşı 'aşırı duyarlı'"

Almanların neredeyse yarısı , ülkelerinin 1945’ten bu yana savaş dönemindeki eylemlerle yüzleşme konusunda iyi bir iş çıkardığına inanıyor. Bu görüş, Amerikalıların yüzde 49’u ve Britanyalıların yüzde 58’i tarafından da paylaşılıyor. Ancak Fransızların sadece yüzde 34’ü, İtalyanların ise yüzde 30’u aynı fikirde.

Öte yandan, Almanların neredeyse yarısı (yüzde 47), ülkelerinin Nazi geçmişine "aşırı duyarlılık" gösterdiğini ve bunun daha güncel sorunlara yeterince güçlü yanıt verilmesini engellediğini düşünüyor. Sadece yüzde 24, ülke liderlerinin bu konuda doğru bir denge kurduğunu düşünüyor.

NATO, BM, AB

Savaş sonrası barışın korunması konusunda en çok katkıyı kim yaptı sorusuna, altı ülkedeki katılımcıların yüzde 52 ila yüzde 66’sı NATO yanıtını verdi. En azından çoğunluğu, Birleşmiş Milletler’in de “önemli ölçüde” katkı sağladığını belirtti.

Ayrıca Batı Avrupalılar ve Amerikalıların yüzde 45 ila yüzde 56’sı, Avrupa’da barışın korunması hedefiyle kurulan Avrupa Birliği’nin çatışmasızlık ortamına önemli katkıda bulunduğuna inandığını ifade etti.

'Savaş suçları yine yaşanabilir'

İspanyalı katılımcıların yüzde 31’i ile ABD'li katılımcıların yüzde 52’si “1930’lar ve 40’larda Nazi rejiminin işlediği suçlara benzer suçların kendi ülkelerinde, kendi yaşamları süresince yaşanabileceğini düşündüğünü belirtti.

Katılımcıların çoğu, bu tür suçların başka bir Batı Avrupa ülkesinde işlenebileceğine inanıyor; Yüzde 44 ila yüzde 60 arasında değişen oranlarda da böyle bir senaryonun ABD’de mümkün olabileceği ifade edilirken ABD'lilerin yüzde 52'si bu fikre katılıyor.

Kaynak: Gazete Oksijen