09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.03.2024 14:30 | Son Güncelleme: 12.03.2024 14:51

Avrupa'yı karıştıran Macaristan fonu: Brüksel, Brüksel'i dava ediyor

Geçen yıl Macaristan'a sağlanan milyarlarca dolarlık fonun dondurulması kararı nedeniyle Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu'nu dava etmeye hazırlanıyor. Politico'nun haberine göre Komisyon başkanı Ursula von der Leyen şantaja boyun eğmekle suçlanıyor
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (solda) Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ile konuşuyor. (FREDERICK FLORIN/Getty Images)
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (solda) Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ile konuşuyor. (FREDERICK FLORIN/Getty Images)

Politico'ya konuşan kaynaklara göre Avrupa Parlamentosu geçen yılın sonlarında Macaristan'a sağlanan milyarlarca dolarlık fonun dondurulması yönündeki tartışmalı karar nedeniyle Avrupa Komisyonu'na dava açmaya hazırlanıyor. Parlamento'nun hukuk işleri komitesi 16 üyenin lehte, bir üyenin aleyhte oy kullanması ve hiçbir üyenin çekimser kalmamasıyla neredeyse oybirliğiyle, vergi mükelleflerinin paralarının kötüye kullanılmasını önleme yükümlülüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle Komisyon'u mahkemeye verme kararı aldı.

Geçtiğimiz aralık ayında Komisyon, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne ilişkin kaygılar nedeniyle Macaristan için ayrılan ve dondurulan 11 milyar dolarlık AB uyum fonlarının blokajını kaldırmıştı.

Leyen şantaja boyun eğmekle suçlanıyor

Karar, liderlerin Ukrayna'ya yapılacak yeni yardımları ve Kiev'in AB'ye katılım müzakerelerinin başlatılmasını görüşecekleri AB zirvesinden bir gün önce alındı. Macaristan Başbakanı Viktor Orbán daha önce müzakereleri engelleme tehdidinde bulunmuştu. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in fonları dondurma kararı, kendisini Orbán'ın şantajına boyun eğmekle suçlayan milletvekillerinin tepkisiyle karşılaştı.

Yeşiller Milletvekili Daniel Freund, "Komisyon Macaristan'ın hukukun üstünlüğüne saygı gösterip göstermediği konusunda kendisiyle çeliştiği için sağlam bir davamız olduğuna inanıyoruz. AB Adalet Divanı her zaman mahkemelerin bağımsızlığını savunmuştur" dedi.

"Hukukun üstünlüğü Orban'ın anlaşmalarıyla takas edilemez"

Freund, von der Leyen'in kendi Avrupa Halk Partisi üyeleri tarafından da desteklenen komitenin bu hamlesinin 'Komisyon başkanına hukukun üstünlüğünün Orbán'la yapılan anlaşmalarla takas edilemeyeceğine dair bir işaret' olarak tasarlandığını söyledi.

Siyasi grup liderleri bu hafta bir araya gelerek Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola'ya 25 Mart'a kadar Komisyon'u mahkemeye vermesi için son onayı verecek. Yetkilere göre S&D, Yeşiller, Sol ve liberallerin liderlerinin yanı sıra EPP lideri Manfred Weber de bu hamle lehinde oy kullanacak.