29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 21.05.2022 17:09 | Son Güncelleme: 21.05.2022 17:14

Avustralya’da sol ve bağımsızlardan sürpriz seçim zaferi

Bu sabah sandık başına giden Avustralya'da muhafazakar Başbakan Scott Morrison, ilk sonuçlara göre iktidarı garantileyen İşçi Partisi lideri Anthony Albanese'yi tebrik etti
Avustralya’da sol ve bağımsızlardan sürpriz seçim zaferi

Avustralya'nın muhafazakar Başbakanı Scott Morrison bugün yapılan seçimlerde yenilgiyi kabul etti.  Yaklaşık 10 yıldır muhafazakar hükümetlerin yönettiği ülkede İşçi Partisi'nin çevreci bağımsızların desteğiyle iktirada gelmesi öngörülüyor. İlk sonuçlara göre Morrison'ın Liberal-Ulusal koalisyonunu özellikle Batı Avustralya'daki seçmenler ve özellikle varlıklı kentli kesim tarafından cezalandırıldı.

Rakibini tebrik etti

Partisinin genel başkanlığını da bırakan Morrison koltuğunu devredeceği muhalefet lideri Anthony Albanese'yi tebrik ettiğini açıkladı.  İşçi Partisi'nin adayı çoğunluk hükümeti kurmak için gereken 76 sandalyenin 71'ini garantilemiş durumda. Ancak gerekli rakama ulaşamasa bile partinin Yeşillerle ve ilerici bağımsızlarla iş birilği yaparak azınlık hükümeti kurabilmesine kesin gözüyle bakılıyor.  

Seçimin mağlupları arasında Liberal Parti'nin gelecekteki lideri olarak görülen Josh Frydenberg oldu. Frydenberg, Melbourne'deki seçim bölgesi Kooyong bölgesindeki koltuğunu iklim eylemi, yolsuzlukla mücadele ve cinsiyet eşitliği platformunda doktor Monique Ryan'a kaptırdı. Bağımsızlar geleneksel olarak Liberal partiye oy veren en az beş bölgedeki seçimi kazandı. 

The Financial Times seçimle ilgili ilk haberinde "Hükümet değişikliği, Çin'in Pasifik'teki etkisini artırmasıyla birlikte ekonomik belirsizlik ve artan jeopolitik gerilim dönemine giren Avustralya için kritik bir zamanda gelecek" ifadesini kullandı. 

Koalisyonu on yıldır hükümette olan Morrison John Howard'dan bu yana ikinci bir dönem kazanan ilk başbakan olmak istiyordu ve son güne kadar anketlerde rakibinin önünde görünüyordu. Koltuğunu kaybeden başbakanın verdiği değişim sözü ve genç seçmeni etkilemek için son anda ilan ettiği konut projeleri seçimi kazanmasına yetmedi.