13 Ağustos 2025, Çarşamba
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 20.07.2025 13:14 | Son Güncelleme: 20.07.2025 13:49
Makaleyi sesli dinle • 3:17

Suriye'de gergin sessizlik: Barrack'tan "silahlar bırakılmalı" vurgusu

ABD Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Suriye'de Dürziler ile Sünni Bedevi aşiretler arasındaki mezhep çatışmalarının devam etmesi üzerine, "Suriye kritik bir dönüm noktasındadır: Barış ve diyalog galip gelmeli ve şimdi galip gelmelidir" ifadesini kullandı
Suriye'de gergin sessizlik: Barrack'tan "silahlar bırakılmalı" vurgusu
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

ABD Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Suriye'de Dürziler ile Sünni Bedevi aşiretler arasındaki mezhep çatışmalarının devam etmesi üzerine, "Tüm gruplar derhal silahlarını bırakmalı, düşmanlıklara son vermeli ve kabileler arası intikam döngülerinden vazgeçmelidir. Suriye kritik bir dönüm noktasındadır: Barış ve diyalog galip gelmeli ve şimdi galip gelmelidir" ifadesini kullandı.

Barrack'tan diyalog vurgusu

ABD Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Suriye'nin Süveyda vilayetinde Dürziler ile Sünni Bedevi aşiretlere bağlı gruplar arasında meydana gelen çatışmaların devam etmesi üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, çatışmalardaki tüm grupları, "derhal silah bırakmaya ve düşmanlıklarına son vermeye" çağırdı. Barrack'ın paylaşımı şöyle:

"Başkan Trump'ın yaptırımları kaldırma kararı, Suriye halkına yıllardır süren akıl almaz acı ve zulümlerin ötesine geçme şansı sunan ilkeli bir adımdı. Uluslararası toplum, yeni kurulan Suriye hükümetinin arkasında büyük ölçüde kenetlenmiş ve hükümetin acılarla dolu bir mirastan umut dolu bir geleceğe geçişini temkinli bir iyimserlikle izlemiştir. Ancak, sahadaki savaşan grupların acımasız eylemleri hükümetin otoritesini baltalayıp düzenin her türlü görüntüsünü bozarken, bu kırılgan hedef şimdi derin bir şokun gölgesinde kalmaktadır. Tüm gruplar derhal silahlarını bırakmalı, düşmanlıklara son vermeli ve kabileler arası intikam döngülerinden vazgeçmelidir. Suriye kritik bir dönüm noktasındadır: Barış ve diyalog galip gelmeli ve şimdi galip gelmelidir."

Suriye'de son durum ne?

Suriye'de geçici hükümetin, Bedevi savaşçıların Dürzi nüfusun yoğun olduğu Süveyda kentinden çekildiğini açıklamasının ve ABD'nin çatışmaların sona ermesi çağrılarını artırmasının ardından pazar günü kentte sakinlik yaşandığı bildirildi. Bölge sakinleri durumu "gergin bir sakinlik" olarak nitelendiriyor.

Süveyda kentinin dış mahallelerinden konuşan bir bölge sakini, Pazar sabahı itibarıyla silah seslerinin kesildiğinibelirtirken, bölgedeki Dürzi bir kaynak da kentteki çoğu bölgede sakinliğin hakim olduğunu doğruladı. Ancak diş hekimi Kenan Azzam, Reuters'a yaptığı açıklamada durumu "gergin bir sakinlik" olarak tanımlayarak, bölge sakinlerinin hala su ve elektrik sıkıntısıyla mücadele ettiğini aktardı. Azzam, telefonla yaptığı değerlendirmede, "Hastaneler felaket durumda ve hizmet dışı. Hala çok sayıda ölü ve yaralı var" dedi.

Çatışmalar neden başladı?

Kentteki çatışmalar, bir hafta önce Bedevi ve Dürzi savaşçılar arasında başlamıştı. Şam hükümeti, çatışmaları bastırmak amacıyla bölgeye asker göndermiş, ancak bu birlikler Dürzilere karşı yaygın ihlaller yapmakla suçlanmış ve Çarşamba günü varılan ateşkes anlaşmasıyla çekilmeden önce İsrail saldırılarına maruz kalmıştı.

Suriye başkanlığı, Cumartesi erken saatlerde yeni bir ateşkes ilan etmesine rağmen, bu anlaşma hızla bozulmuş ve yeniden alevlenen çatışmalara dönüşmüştü. Bu durum, geçici Başkan Ahmed el-Şaraa'nın, ülkedeki çeşitli gruplar üzerindeki otoritesini sağlamlaştırma konusundaki zorlukların altını çizdi.

Kaynak: Gazete Oksijen