24 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.08.2024 15:42 | Son Güncelleme: 30.08.2024 16:14

Barselona'nın Arnavut kaldırımlı sokaklarında gizlenen tehlike: Hırsızlar, yankesiciler ve gaspçılar

Turist yoğunluğuyla sık sık gündeme gelen Barcelona'ya gidenler gaspçılara karşı aldıkları ilginç önlemleri TikTok gibi platformlarda paylaşmaya başladı. Bu durum şehirde son yıllarda sürekli artan hırsızlıkları yeniden gündeme getirdi
Barselona'nın Arnavut kaldırımlı sokaklarında gizlenen tehlike: Hırsızlar, yankesiciler ve gaspçılar

Her yıl 32 milyon kişinin Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşmak için akın ettiği bu Barcelona, güzel mimarisi, çarpıcı plajları ve mutfağıyla ünlü. Ancak Barselona'daki favori yerlere akın eden turistler, İspanyol kentinde faaliyet gösteren gaspçılar ve yankesiciler tarafından avlanmaktan korunmak için giderek daha fazla önlem alıyor. Bu hafta İngiliz Olimpiyat yelkencisi Sir Ben Ainslie'nin 16 bin sterlinlik Rolex saatinin Barselona'da bıçak zoruyla çalındığını açıklaması, turistlerin kendilerini nasıl bir tehlikenin içinde bulabileceklerini gözler önüne serdi. 

@victorias.way Stay safe in Barcelona. I'll share some safety tips that helped me avoid theft there🙏🏼 #staysafe #safety #safetyfirst #barcelonatiktok #barcelona #safetytips #safetytipstiktok #safetyhack #safetyhacks #pickpockets #pickpocketing ♬ Me Gustas Tu - Sped Up Version - Manu Chao

Şehirde son zamanlarda üst düzey saat hırsızlıklarının sayısında bir artış yaşandı ve hırsızlar özellikle zengin turistleri hedef aldı. Catalan News'a göre, 2023 yılında Barselona'daki suç oranı bir önceki yıla göre yüzde 8,6 artarken, Londra'da aynı dönemde yüzde 6,3 artış görüldü. İspanyol kentindeki suç artışının neredeyse yarısını hırsızlık vakaları oluşturuyor. Birkaç yıl önce şehir yankesiciler tarafından o kadar tahrip edilmişti ki yerel polis, plajda yüzerken eşyaları çalınan turistlere kıyafet ve metro bileti içeren hayatta kalma kitleri dağıtmıştı.

Turistlerin korunma yöntemleri

Yankesicilerin kurbanı olmamak için bazı turistler artık restoranlarda otururken el çantalarını bacaklarına bağlamak ve tüm mücevherlerini otel kasasında bırakmak gibi önlemler alıyor. Seyahat içeriği yaratıcısı Victoria, çakı taşımaya kadar varan her türlü önlemi aldığını söylüyor ve yankesicilerin değerli eşyalarınızı çalmasını zorlaştırmak için sırt çantanızı önünüzde taşımanızı ve telefonunuzu arka cebinizde tutmamanızı tavsiye ediyor. Bu arada yerel halk, turistleri değerli eşyalarını gözlerden uzak tutmaya, hırsızların gözlerini kırpmadan insanları hedef almaları için mükemmel bir yer olan daha sessiz ara sokaklarda kestirme yollara sapmamaya ve yankesicilerin en yoğun olduğu saatlerde metrodan uzak durmaya çağırıyor.

Kentin tarihi merkezindeki dar sokaklar uzun yıllardır yankesicileri ve gaspçıları cezbediyor. Dünyanın en ünlü bulvarlarından biri olan Las Ramblas, hırsızların özellikle yoğun olduğu bir nokta ve yerel halk düzenli olarak turistleri geceleri bölgeden uzak durmaları konusunda uyarıyor. Bir İngiliz tatilci, Eylül 2022'de Barselona'da çantasını gasp eden dört kişilik saldırgan çeteyle cesurca mücadele etmeye çalışırken bu bölgede bıçaklandı.

Turist, çantası gasp edildiğinde Las Ramblas yakınlarındaki Placa Sant Josep Oriol'da bir terasta içki içiyordu. Soyguncuların peşinden koştu ve dört kişiden birini zapt etmeyi başardı, ardından da şok olmuş izleyicilerin önünde çantasını almak için kavga etmeye başladı. Ancak hırsız daha sonra cebinden keskin bir nesne çıkardı ve gövdesinin yan tarafına temas etmeden önce onu defalarca bıçaklamaya çalıştı. İngiliz, bıçağı görene kadar bir süre fark etmedi ve gördüğünde suç ortaklarıyla birlikte kaçan haydutu bıraktı.  Yoldan geçen cesur bir kişi onları durdurmaya çalışsa da başarılı olamadı. Dördü de kısa bir süre sonra tutuklandı. İngiliz adam hastanede tedavi altına alındı, yarası hayati değildi.

Yankesiciler için bir başka popüler nokta da Ağustos 2022'de bir adamın röportaj verdiği sırada bir TV kamerasının önünde beliren bir hırsızın yakalandığı plajlar.  Sağa sola bakan adam, bir çantadan ceket gibi görünen bir şeyi fırlatıyor, ardından hızla alıp gözden kayboluyor ve yüzmek için giden turist geri döndüğünde eşyalarının yerinde olmadığını görüyor. Hırsız daha sonra televizyon görüntülerini inceleyen polis tarafından yakalandı.

En çok kol saatlerini hedef alıyorlar

Gaspçıların en popüler hedeflerinden bazıları insanların pahalı saatleri. 46 yaşındaki Floridalı Amerikalı milyoner Seth Bernstein, 2 Haziran 2022'de eşi ve çocuklarıyla Barselona'da tatildeyken gasp edildiğinde bunu öğrenmek zorunda kaldı. İspanyol polisi tarafından yayınlanan kamera görüntülerinde, soyguncunun Bernstein'a arkadan yaklaştığı ve beş çocuğundan dördü ona bakarken bileğindeki saati kopardığı görülüyor. Bernstein, hırsızın bir bıçağı olduğunu ve kaçmadan önce bileğindeki saati kesmek için kullandığını iddia etti.

İspanyol polisi Bernstein'ın saatinin 800 bin dolar değerinde olduğunu söylediğini, ancak İsviçre saat şirketinin saatin 45 bin dolar değerinde olduğunu söylediğini belirtti. Bernstein DailyMail.com'a yaptığı açıklamada saatin ne kadar ettiğini bilmediğini ancak polise bir rakam vermek için 800.000 dolar dediğini söyledi.  Altı yıl önce 40. yaş günü için bir hayır müzayedesinde bu saat için teklif verdiğini, daha sonra diğer birçok saatiyle birlikte sigortalattığını ancak bunun kendisi için önemsiz olduğunu söylüyor. Bernstein saatin tüm parçaları gibi sigortalı olduğunu ve gerçek değerinin ne olduğuna sigorta şirketinin karar vereceğini aktardı.