27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.09.2022 20:20 | Son Güncelleme: 21.09.2022 21:37

Başsavcılık'tan Trump'ın şirketi ve çocuklarına dolandırıcılık davası

ABD'nin New York eyaletinde Donald Trump'a karşı açılan 'dolandırıcılık' davasında, Trump Organizasyonu ve Trump'ın çocukları sanık olarak gösterildi
Başsavcılık'tan Trump'ın şirketi ve çocuklarına dolandırıcılık davası

New York Başsavcısı, Donald Trump'ın eyalet ve federal yasaları çiğnediğini ve dosyayı Güney New York Bölgesi Başsavcısı'na ilettiğini açıkladı.

İddiaya göre, Trump ve şirketi Trump Organization uygun krediler almak, daha düşük sigorta primleri ve daha düşük vergiler ödemek için 'varlıkların değerini tekrar tekrar ve ısrarla' manipüle etti.

Devasa manipülasyon

Başsavcılık, dolandırıcılık ve yanlış beyan sonucu Trump'ın kişisel servetinin net değerinin milyarlarca dolar şişirildiğini öne sürerken, "Trump, konut kullanımı için geliştirilebileceği yalanına dayanarak malikanesinin değerini 739 milyon dolara kadar manipüle etti. Aslında malikanenin değeri 75 milyon dolar civarında olmalıydı" dedi.

Başsavcı Letitia James, şirket için en az 5 yıl sürecek bir bağımsız gözlemci atanmasını talep ederken, "Trump ve şirketinin, 2014 ve 2015 yıllarında iki mülkü için koruma irtifak hakkı elde etmek için 'dolandırıcılık ve yanlış beyan yoluyla' ekspertizler satın aldığını" ileri sürdü.

Mahkemeden sert talepler

James ayrıca mahkemeden, 'kurumsal ölüm cezası' olarak bilinen işletme sertifikalarının iptalini, Trump ve çocuklarının herhangi bir şirketin yönetim kurulunda görev yapmasının kalıcı olarak yasaklanmasını, Trump'ın New York'ta  ticari gayrimenkul satın almasının 5 yıl boyunca yasaklanmasını talep etti. 

Donald Trump iddiaları reddetti ve James'in soruşturmasını siyasi amaçlı bir cadı avı olarak nitelendirdi. Donald Trump Jr. ve Ivanka Trump ise ancak mahkemenin zorla ifade kararı almasından sonra ifade vereceklerini açıkladı.