15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Giriş: 22.11.2023 15:28 | Son Güncelleme: 22.11.2023 16:06

BBC yayınladı: 2023 yılının ilham veren kadınları

BBC bu yılın dünyaya ilham veren ve etkileyen 100 kadını listesini 11. kez yayınlandı. Listede elektronik sütyen mucidi Canan Dağdeviren'den Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Claudia Goldin'e kadar birçok isim yer aldı
BBC yayınladı: 2023 yılının ilham veren kadınları - Resim: 1

BBC, 2023’de dünyanın dört bir yanından ilham veren ve etkili 100 kadının listesini açıkladı. Listede ABD'nin eski First Lady'si Michelle Obama'dan bu yıl Ballon d'Or ödülünü kazanan İspanyol Futbolcu Aitana Bonmatí gibi isimler yer aldı.  

2022 yılının ilham veren kadınları (Habere git)

BBC'den yapılan açıklamada bu yıl aşırı sıcaklığın, kontrol edilemeyen yangınların, sel ve diğer doğal afetlerin manşetlere hakim olduğu bir yılda, listede topluluklarının iklim değişikliğiyle mücadele etmesine ve bunun etkilerine uyum sağlamak için harekete geçmesine yardımcı olan birçok kadına da yer verildiği belirtildi. Listede yer alan bazı isimler şöyle:

BBC yayınladı: 2023 yılının ilham veren kadınları - Resim: 2

Canan Dağdeviren, Türkiye, Bilim insanı ve mucit

ABD'deki Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) doçent olan Canan Dağdeviren kısa bir süre önce meme kanserinin ultrasonla erken teşhisi için giyilebilir elektronik sütyen icat etti.

Dağdeviren, düzenli kanser taraması yaptırmasına rağmen 49 yaşında geç evre meme kanseri teşhisi konan ve altı ay sonra hayatını kaybeden teyzesinden esinlendi. Bu teknoloji potansiyel olarak milyonlarca hayat kurtarabilir.

BBC yayınladı: 2023 yılının ilham veren kadınları - Resim: 3

Amal Clooney, İngiltere/Lübnan, İnsan hakları avukatı

Amal Clooney, 20 yıldır haksızlığa uğrayanları savunan ödüllü bir insan hakları avukatı. Ermenistan ve Ukrayna'da insanlığa karşı işlenen suçlar; Malawi ve Kenya'da da kadınlara yönelik cinsel şiddetle ilgili önemli davaları savundu.

Columbia Hukuk Fakültesi'nde doçent olan ve 40'tan fazla ülkede insan hakları ihlalleri mağdurlarına ücretsiz hukuki destek sağlayan Clooney, kendi adını taşıyan Adalet Vakfı'nın (Clooney Foundation for Justice) kurucuları arasında.

BBC yayınladı: 2023 yılının ilham veren kadınları - Resim: 4

Michelle Obama, ABD Avukat, yazar ve hak savunucusu

ABD'nin eski First Lady'si Michelle Obama, kız çocuklarının eğitimi için çalışma yürüten küresel örgütleri destekleyen Girls Opportunity Alliance'ı (Kız Çocukları İçin Fırsat İttifakı) kurdu.

Girls Opportunity Alliance, Obama'nın First Lady olarak başlattığı Let Girls Learn adlı girişimin devamı. Let Girls Learn (Kız Çocukları Okusun) dünyanın dört bir yanındaki ergenlik çağında kız çocuklarının kaliteli eğitime erişmelerine yardımcı olmak için çok yönlü bir yaklaşım benimsiyordu.