29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 13.08.2022 08:26 | Son Güncelleme: 13.08.2022 10:12

Bıçaklı saldırıya uğrayan yazar Salman Rushdie'nin durumu ağır

New York'taki bir konferansta bıçaklanan Şeytan Ayetleri kitabının yazarı Salman Rushdie'nin durumu ağır. Solunum cihazına bağlı olan 75 yaşındaki yazarın kolundaki sinirlerin koptuğu ve karaciğerinin zarar gördüğü belirlendi. Rushdie'nin bir gözünü kaybedebileceği değerlendiriliyor
Bıçaklı saldırıya uğrayan yazar Salman Rushdie'nin durumu ağır

ABD'nin New York eyaletinde bir konferans esnasında bıçaklı saldırıya uğrayan Şeytan Ayetleri kitabının yazarı Salman Rushdie'nin, tedavisi devam ediyor. Saldırı ve 75 yaşındaki yazarın sağlık durumuyla ilgili yeri bilgiler de gelmeye devam ediyor. 

Görgü tanıkları, New York'un Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için sahneye çıkan Rushdie'nin, siyah giyimli ve maskeli bir kişinin saldırısına uğradığını anlattı. Booker ödüllü yazar yumruklanması ve boynundan bıçaklanması sonucu yere düştü. 

FoxNews Salman Rushdie'nin hem karnından hem de boynundan bıçaklandığı duyurdu. New York Valisi Kathy Hochul, bıçaklama esnasında çok kan kaybeden Rushdie'nin hayatta olduğunu ve ihtiyacı olan bakımı aldığını söylese de menajeri Andrew Wylie, durumun iyi olmadığını itiraf etti. 

New York Times'a yazılı açıklama yaptı

New York Times'a yazılı açıklamada bulunan Wylie, Hint asıllı yazarın dün geç saatlerde ameliyattan çıktığı ancak hala solunum cihazına bağlı olduğu ve konuşamadığını belirtti.

Hastanede geniş güvenlik önlemleri devam ediyor

Wylie, "Haberler iyi değil" diyerek yaptığı açıklamada, Salman Rüşdi'nin durumu hakkında "Muhtemelen bir gözünü kaybedecek. Kolundaki sinirler kopmuştu. Bıçak isabet eden karaciğeri de hasar görmüş" dedi. 

Saldırganın evinde arama yapıldı

Salman Rushdie'ye saldıran kişinin, 24 yaşındaki Hadi Matar olduğu açıklandı. ABD polis, Matar'ın New Jersey'in Fairview semtinde oturduğunu, saldırı için yaklaşık 7 saat uzaklıkta, New York'un Kanada sınırı yakınlarındaki Chautauqua Enstitüsü'ne gittiğini belirtti.

Matar’ın evinin bulunduğu sokak güvenlik kordonuyla çevrilirken, aramaya yerel polisin yani sıra Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilileri de katıldı.Olay yerinde toplanan sokak sakinleri, Matar’ı tanımadıklarını belirterek, yaşananlardan duydukları şaşkınlığı dile getirdi. FBI ve polisin evde yaptığı arama ve inceleme akşam geç saatlere kadar sürdü.

Saldırı nasıl gerçekleşti? 

Uzun süredir New York şehrinde yaşayan Salman Rushdie, dün, Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için kürsüye çıktığı esnada 24 yaşındaki Hadi Matar'ın bıçaklı saldırısına uğradı. Biri boynundan olmak üzere 10'dan fazla bıçak darbesi alan Rüşdi, araçla yaklaşık 40 dakika mesafede bulunan UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi'ne helikopterle kaldırılarak ameliyata alındı. 

1980'lerde yazdığı Şeytan Ayetleri kitabıyla İslam dünyasının tepkisini çeken Salman Rushdie hakkında, o dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti.

 

Salman Rushdie kimdir? 

Salman Rushdie, Urduca ve İngilizce konuşan müslüman bir ailenin oğlu olarak 1947'de (bağımsızlıktan iki ay önce) Bombay'da doğdu. 1961'de lise eğitimi için İngiltere'ye gönderilen Rushdie'nin ailesi, 1964'te diğer müslümanlarla birlikte zorunlu olarak Pakistan'a göç etti ve Karaçi'ye yerleşti.Cambridge'de tarih eğitimi gören Rushdie, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı Grimus  (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, Geceyarısı Çocukları romanıyla (1981 Booker, 1982 James Tait Black, 1993 Booker of Bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. Hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle Hindistan'da yasaklanan bu romanı, bu kez Pakistan'da aynı akıbete uğrayan Utanç izledi.Nikaragua anılarını aktardığı The Jaguar Smile'ın (1987, Jaguar Gülüşü, Pencere, 1989) ardından yazdığı The Satanic Verses (1988, Şeytan Ayetleri) ile 1988 Whitbread ödülünü kazandıysa da Müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle kitap Hindistan ve Güney Afrika'da yasaklandıktan sonra Ayetullah Humeyni tarafından yazar hakkında ölüm fetvası verildi.Kitapları yirmi beş dile çevrilen ve çeşitli ödüller kazanan Rushdie, The Riddle of Midnight (Geceyarısı Bilmecesi) ve The Painter and the Pest (Ressam ve Bela) adlı iki belgesel film senaryosu da yazdı. Diğer yapıtları arasında Harun ile Öyküler Denizi, In Good Faith (İçtenlikle), Imaginary Homelands  (1991, Hayali Ülkeler), East, West (1994, Doğu, Batı), The Moor's Last Sigh (1996, Mağriplinin Son İç Çekişi), The Ground Beneath Her Feet (1999, Ayaklarının Altındaki Toprak) ve Fury (2001, Öfke) sayılabilir. Rushdie'nin son romanı Shalimar the Clown (Soytarı Şalimar) Eylül 2005'te yayımlandı.