22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.08.2022 18:54 | Son Güncelleme: 15.08.2022 10:27

Yazar Salman Rushdie New York’ta sahnede saldırıya uğradı  

Hint asıllı Britanyalı yazar Salman Rushdie, New York'ta düzenlenen bir konferansın sahnesinde saldırıya uğradı. Bıçaklanan Şeytan Ayetleri kitabının yazarının sağlık durumu hakkında açıklama yapılmadı
Yazar Salman Rushdie New York’ta sahnede saldırıya uğradı   

Dünyada büyük protestolara ve ölüm tehditlerine maruz kalan Şeytan Ayetleri kitabının yazarı Salman Rushdie, ABD'nin New York kentinde düzenlenen bir konferansta sahnedeyken saldırıya uğradı. Olaya şahit olan Associated Press muhabirinin aktardığına göre izleyicilerden bir kişi, konferansın verildiği Chautauqua Enstitüsü'nde sahneye çıkıp Rüşdi'ye yumruk attı; ardından bıçakladı.

Booker Ödülü sahibi, o sırada Chautauqua Enstitüsü’nün bir etkinliğinde konuşuyordu. Rushdie'nin sağlık durumu hakkında henüz açıklama yapılmadı.

Salman Rushdie kimdir? 

Salman Rushdie, Urduca ve İngilizce konuşan müslüman bir ailenin oğlu olarak 1947'de (bağımsızlıktan iki ay önce) Bombay'da doğdu. 1961'de lise eğitimi için İngiltere'ye gönderilen Rushdie'nin ailesi, 1964'te diğer müslümanlarla birlikte zorunlu olarak Pakistan'a göç etti ve Karaçi'ye yerleşti.

Cambridge'de tarih eğitimi gören Rushdie, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı Grimus (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, Geceyarısı Çocukları romanıyla (1981 Booker, 1982 James Tait Black, 1993 Booker of Bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. Hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle Hindistan'da yasaklanan bu romanı, bu kez Pakistan'da aynı akıbete uğrayan Utanç izledi.

Nikaragua anılarını aktardığı The Jaguar Smile'ın (1987, Jaguar Gülüşü, Pencere, 1989) ardından yazdığı The Satanic Verses (1988, Şeytan Ayetleri) ile 1988 Whitbread ödülünü kazandıysa da Müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle kitap Hindistan ve Güney Afrika'da yasaklandıktan sonra Ayetullah Humeyni tarafından yazar hakkında ölüm fetvası verildi.

Kitapları yirmi beş dile çevrilen ve çeşitli ödüller kazanan Rushdie, The Riddle of Midnight (Geceyarısı Bilmecesi) ve The Painter and the Pest (Ressam ve Bela) adlı iki belgesel film senaryosu da yazmıştır. Diğer yapıtları arasında Harun ile Öyküler Denizi. In Good Faith (İçtenlikle), Imaginary Homelands (1991, Hayali Ülkeler), East, West (1994, Doğu, Batı), The Moor's Last Sigh (1996, Mağriplinin Son İç Çekişi), The Ground Beneath Her Feet (1999, Ayaklarının Altındaki Toprak) ve Fury (2001, Öfke) sayılabilir. Rushdie'nin son romanı Shalimar the Clown (Soytarı Şalimar) Eylül 2005'te yayımlandı.